LOKALNI IZBORI

HDZ OSTAO NA VLASTI U ZADRU Kalmeta se nakon deset godina vraća na mjesto gradonačelnika

 Jure Miskovic / CROPIX

Zadar je ostao jedini veći grad u Hrvatskoj u kojemu HDZ od 1990. godine nije izgubio izbore. Božidar Kalmeta je u drugom krugu pobijedio SDP-ovog kandidata Ivu Bilića i ponovno se, nakon deset godina, vraća na mjesto zadarskog gradonačelnika s kojeg je i započeo političku karijeru.

BANDIĆU ZAGREB, OBERSNELU RIJEKA, KALMETI ZADAR, VRKIĆU OSIJEK, VLAHUŠIĆU DUBROVNIK, SABOU VUKOVAR, SISAK KRISTINI IKIĆ Prvi neslužbeni rezultati lokalnih izbora

- Konačnu riječ prepustit ću DIP-u, ali po sadašnjim rezultatima u velikoj sam prednosti i nadam se da će tako ostati do kraja. Želio bih se zahvaliti svim biračima koji su izašli na birališta i glasali za mene. Što se tiče izjava mog protivnika, da Zadar očito nije spreman za promjene, njima očito nije važno što misle građani, nego što oni misle. Nudili su promjene nagore i vodili vrlo negativnu kampanju. Što su građani mislili, najbolje su rekli na izborima i to treba cijeniti, kazao je zadovoljno Božidar Kalmeta.

Unatoč Bilićevom porazu, na Trgu pet bunara su bili relativno zadovoljni prelaskom 40 postotne potpore birača u gradu.

- Zahvaljujem se svim biračima, posebno mladima, koji su prepoznali nužnost novih stvari, otvaranja grada prema Europi. Međutim, ukupni rezultati su poznati, birači nisu htjeli promjene, željeli su da ostane kako jeste. Ja mislim da to nije dobro, ali do promjene će doći, ovo je samo prijelaz prema onome što očekujem da će se neminovno dogoditi danas ili sutra. Na ovaj način dalje se ne može. Naši suparnici očito imaju svoju stalnu biračku bazu, a nije dobro što su ljudi apstinirali ne posvećujući pažnju svojoj budućnosti. Međutim, što je tu je, mi ćemo nastaviti svoju aktivnost u Gradskom vijeću i raditi na dobrobit Zadra, izjavio je Ivo Bilić uvjeren da financijski podaci ukazuju da u narednih šest do deset mjeseci Grad Zadar očekuju goleme teškoće u funkcioniranju gradske uprave.

- Oni u suštini nisu imali program, ali nekome to odgovara, zaključio je na kraju Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 13:26