ODGOVORNOST

HDZ-ovi KOALICIJSKI PARTNERI O MINISTRU FINANCIJA 'Marić je uteg, ali dok Plenković stoji iza njega, on nije naš problem'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u trenutku kada je policija jučer privodila njegove bivše šefove iz Uprave Agrokora nalazio se u Sjedinjenim Američkim Državama na sastancima s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i sigurno mu nije bilo lako pratiti vijesti.

No, barem zasad može biti miran jer, kako sada stvari stoje, službena istraga obuhvatila je Upravu, pa i Ivana Crnjca koji je bio njemu nadređeni, neke članove nadzornih odbora i revizore, izvršne direktore za sektor financija i računovodstva, kao i za kontroling, ali ne i Marića koji je u Agrokoru d.d. od 2012. do kraja 2015. godine radio na poziciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, a njegovo područje odgovornosti bilo je međunarodno financiranje, odnosi s investitorima i spajanja i akvizicije.

Marić je sam nekoliko puta pojašnjavao da u njegovoj domeni nisu bila sporna izvješća Agrokora, a i izvori bliski istrazi neslužbeno za Jutarnji kažu kako zasad “krakovi” ne vode do aktualnog ministra financija. Naime, pojašnjavaju izvori, jedno je govoriti u javnosti tko je mogao što znati, a tko nije, ali drugo je konkretno dokazivanje odgovornosti.

Politički problem

Dakle, Marić nije zasad postao pravosudno pitanje, ali koliki je i dalje uteg Vladi i može li zbog situacije s Agrokorom snositi političku odgovornost?

Uteg je sigurno, smatraju to i koalicijski partneri HDZ-a, HNS i manjinci, ali njihovo usklađeno mišljenje je, kako doznajemo, da je premijer taj koji je preuzeo potpunu političku odgovornost za njega.

- Njemu politički autoritet daje premijer i dok on stoji iza njega, a nema nikakvih konkretnih dokaza, mi nemamo problem s time. Ako se dokaže, onda će i jedan i drugi imati probleme. Iskreno, on i nije neko jedro u Vladi i počinje biti teret, ali Plenković mu daje autoritet, onda je to njegov politički problem - kaže nam jedan sugovornik iz reda koalicijskih partnera, koji dodaje da je toliko zainteresiranih za njegovo mjesto u Vladi, da su mu mogli što naći, da bi dosad sigurno već i našli.

Ni Plenković sigurno ne bi toliko branio svog ministra da u potpunosti nije uvjeren u njegovu nevinost, barem što se tiče službene istrage u Agrokoru, a drugo je pitanje političke odgovornosti koja će se sigurno otvarati u Saboru, očito i na istražnom povjerenstvu, ako ikad počne s radom. Premijer je to ponovno pokazao i jučer. Čvrsto je branio svog ministra pa je tako poručio kako “ne vidi da bi bilo tko od članova Vlade mogao biti predmet istrage”, a na izričito novinarsko pitanje je li došlo vrijeme da se ministar povuče, Plenković je jasno poručio:

- Ne! Rekao sam da neću komentirati sam postupak niti one protiv kojih su policija i DORH pokrenuli određene radnje, izvide i kriminalistička istraživanja, no važno je reći da je ministar Marić radio u Agrokoru prije nekog vremena, sad je na drugoj funkciji i taj posao obavlja dobro i obavljao ga je i jučer u Washingtonu.

S druge strane, oporba ponovno najavljuje pokretanje pitanja povjerenja, samo ovaj put nisu se još dogovorili hoće li samo tražiti opoziv Zdravka Marića i Martine Dalić, ili premijera Andreja Plenkovića, odnosno kompletne Vlade.

Daljnji potezi

Naime, to je stav koji zastupaju neki u SDP-u jer smatraju da premijer toliko zdušno brani Marića da bi na kraju trebao on otići. Na sličnom je tragu i Gordan Maras, SDP-ov član saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor, koji kaže kako je suludo da netko vjeruje da je jučer privedena Piruška Canjuga znala više o financijama u Agrokoru od Zdravka Marića.

- Zdravko Marić u očima većine građana nije više ministar financija samo toga nije svjestan, a svakako ćemo inzistirati na njegovu odlasku iz Vlade, samo u ovom trenutku mi se čini da se problem neće riješiti samo njegovim odlaskom, nego će se problem moći riješiti samo odlaskom Andreja Plenkovića - kaže Maras.

No, u SDP-u će tek odlučiti koji su im daljnji potezi na današnjem sastanku Kluba zastupnika.

Sukob interesa

I Most posljednjih mjeseci sve manje priča o odgovornosti Zdravka Marića, a sve više o Plenkoviću. Tako je Božo Petrov u nedavnom intervjuu za Jutarnji naglasio da je premijer taj koji je slao Marića na sastanke s Todorićem, a na onom prvom sastanku u Banskim dvorima upravo je Plenković Marića pitao kako se može pomoći Agrokoru, da bi on onda pojašnjavao da za kredit HBOR-a treba imati osiguranja.

No, Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, kaže kako oni neće biti protiv SDP-ove inicijative ako se pokrene, jer su otpočetka govorili da Marić zbog sukoba interesa ne može biti u Vladi, ali da izglasavanje nepovjerenja i nije baš toliko realno.

- Dok god Plenkovića čvrsto drže Ferenčak, Vrdoljak, Saucha i Pupovac, to nema nikakvog smisla, ali možemo upozoravati na Plenkovićevu političku odgovornost. Ne znam koliko smisla ima napadati ‘mrtvog magarca’ jer jasno je da je Plenković preuzeo za njega odgovornost - kaže Grmoja.

Kada je riječ o činjenici da porezni USKOK radi zajedno s policijom i Županijskim odvjetništvom na slučaju Agrokor, a nadređeni im je ministar, dobri poznavatelji prilika u tom Samostalnom sektoru za financijske istrage kažu kako im Marić nije šef, jer su novom reorganizacijom ustrojeni u Poreznoj upravi i nemaju direktan link s Ministarstvom financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:32