16 GODINA REVIZIJE

HDZ smjenjuje šeficu državne revizije Šimu Krasić. Odlazi zbog afere 'kamioni'?

Šimu Krasić trebao bi zamijeniti Ivan Klešić, ovlašteni državni revizor iz karlovačke ispostave Ureda državne revizije
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nekoliko dana nakon što je bivši ministar Berislav Rončević osuđen je na četiri godine zatvora iako je glavna državna revizorica Šima Krasić tvrdila da nisu pronašli nikakve nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona, HDZ smjenjuje šeficu državne revizije.

Šimu Krasić trebao bi zamijeniti Ivan Klešić, ovlašteni državni revizor iz karlovačke ispostave Ureda državne revizije. Klešić se kao HDZ-ov kandidat za nasljednika Šime Krasić spominjao još ovog ljeta, ali je smjena bila odgođena iako se znalo da je šefici državne revizije mandat istekao još u travnju. Šima Krasić na čelu je Državnog ureda za reviziju od njegovog osnivanja 1994. godine i ovog je ljeta najavila da bi rado nastavila s poslom.

HDZ bi sutra na sjednici saborskog odbora za izbor i imenovanja trebao predložiti smjenu na čelu državne revizije, što bi Sabor mogao potvrditi u petak, ili najkasnije do iduće srijede kad mora biti završena ova saborska sjednica.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang danas nam nije htio potvrditi smjenu Šime Krasić. Hebrang je u ponedjeljak, komentirajući Rončevićevu osuđujuću presudu za nanošenje štete od 10,2 milijuna kuna istaknuo odgovornost Šime Krasić. Saborsko povjerenstvo o nabavi vojnih kamiona svoje nalaze temeljilo je na izjavama bivšeg ravnatelja policije i glavne državne revizorice, koji su pred povjerenstvom izjavili da nije pronađen ni jedan element kaznenog djela, rekao je Hebrang u ponedjeljak. Usprkos protivljenju oporbe, to povjerenstvo zaključilo je da nikakvih nezakonitosti nije bilo i da bi trebali odgovarati oni koji su iznosili lažne tvrdnje o nepostojećem kriminalu.

Hebrang danas nije htio komentirati način rada državne revizorice, rekavši da ne zna za što je točno Rončević osuđen i je li to bilo u nadležnosti državne revizije. Načelno je ponovio da je državna revizija radila dobro i doprinijela zakonskom trošenju proračunskog novca.

Odlazak Šime Krasić oporba će pozdraviti. “Za Šimu Krasić već godinama je sve u redu, svi državni uredi idealno rade svoj posao. Državna revizija nema smisla ako građani nemaju povjerenja u nju. Ljudi joj moraju vjerovati, ili nam ta institucija nije ni potrebna”, rekao je Nenad Stazić (SDP), koji je vodio saborsko istražno povjerenstvo za aferu kamioni. Damir Kajin (IDS) slaže se da je za Šimu Krasić najbolji odlazak u mirovinu. “Nakon svih ovih afera nema legitimitet da obavlja tuy funkciju jer joj javnost ne vjeruje”, rekao je Kajin. Nikola Kristić, novi predsjednik Transparency Internationala za Hrvatsku, smatra da nije dobro da tako važnu instituciju i dalje vodi netko bez mandata i da bi to što prije trebalo formalno riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:32