PUT DO NOVE VEĆINE

HDZ-u je lakše jer mu je dovoljno da se neki zastupnici ne pojave

 Goran Mehkek / CROPIX

Dok opoziv ministra financija Zdravka Marića HDZ-ovcima zadaje manju glavobolju - jer je oporba ta koja mora, želi li ga srušiti, dokazati da iza sebe ima podršku 76 zastupnika - glavna borba vodi se za skupljanje potpisa za Gordana Jandrokovića kao novog predsjednika Sabora.

HDZ-u formalno ne treba natpolovična većina za taj izbor, ali želi sa 76 glasova podrške Jandrokoviću pokazati kako ima kontrolu nad saborskom većinom. Stoga se lobiranje za Jandrokovića u HDZ-u doživljava tek kao uvertira u teži zadatak: imenovanja četiri nova ministra koja bi trebala potvrditi da Vlada ima legitimitet i bez Mosta - za što će im trebati natpolovična većina.

Kao rezervno rješenje za izbor Jandrokovića u kuloarima kalkuliraju sa “zastupnicima diplomatima” koji neće glasati, ali to je teško kontrolirati. Već je najava Milanke Opačić da neće doći na sjednicu poslužila kao primjer tihe podrške HDZ-u jer se broje glasovi prisutnih, a HDZ-u je u interesu da “protivnika” bude što manje.

Iako je dobar dio dana u HDZ-u vladao optimizam, što se tiče nezavisne Brune Esih i Željka Glasnovića - i uvjerenje kako njih dvoje u odlučujućem trenutku ipak neće dozvoliti da zbog njih padne Vlada, navečer se pokazalo da za njega nema pokrića. I Bruna Esih i Glasnović otkazali su poslušnost premijeru i odbili dati potpis Jandrokoviću. Iz izvora HDZ-a moglo se čuti kako ipak mogu računati na nezavisnog Željka Lackovića. On je isprva tvrdio kako ne želi asistirati HDZ-u u stvaranju nove većine, iz straha da će ugroziti svoj status na izborima te kako će glasati samo protiv Petrova, on se navodno smekšao i potpisao za Jandrokovića. No i s njime se HDZ ne može maknuti dalje od 72 glasa; uz 57 članova Kluba, plus osam pripadnika nacionalnih manjina, četiri zastupnika iz Kluba HSLS-a, HDSSB-a i HDS-a, potom glasa Kažimira Varde i Darinka Dumbovića. Nekoliko ključnih glasova nastoje “upecati” u krugu stranke Promijenimo Hrvatsku i Snage Gorana Aleksića.

Uopće, najveća enigma je Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku: Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Marin Škibola još se nisu jasno i glasno izjasnili. HDZ-u je, navodno, najskloniji Mišić, neki su čak tvrdili da “Mišića imaju”, ali dosad su Lovrinović i Mišić sve odluke donosili zajedno, a šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić priprijetio je onima koji namjeravaju držati lojtre HDZ-u da će raskinuti koaliciju Jedina opcija, što trojac dovodi u nezgodan položaj u slučaju novih izbora. Škibola tvrdi da će odluku donijeti tek nakon rasprave. No, predstavnik Snage Aleksić nije ostavio dvojbu: podržat će Petrova, glasati protiv Marića i biti suzdržan u slučaju Jandrokovića. Spekuliralo se da je premijer Plenković tražio podršku od šefa HSS-a Kreše Beljaka, kojem je navodno nudio mjesto župana i ministarstvo. Beljak je potvrdio susret, ali demantirao dogovor. Slično kao i šef IDS-a Boris Miletić, koji ne taji kako je prošli tjedan razgovarao s premijerom, ali kategorički je odbacio mogućnost ikakve suradnje s HDZ-om ili, još gore, Mostom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:14