ANKETE

HDZ vraća Slavoniju prvi put nakon 2005. godine?

U HDZ-u ne gaje iluzije da će njihova kandidatkinja postati gradonačelnica, ali cilj im je dobiti više gradskih vijećnika - barem triput više od sadašnja četiri
Na fotografiji: Ivana Šojat-Kuči (kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka), premijer Andrej Plenković i Ivan Anušić (kandidat za župana osječko-baranjskog)
 Vlado Kos / CROPIX

Politička scena u Slavoniji i Baranji mogla bi se iz temelja promijeniti nakon lokalnih izbora, a HDZ ima realnu šansu da se polako, ali sigurno vrati u svoju staru utvrdu iz koje je bio izguran 2005. godine, nakon sukoba tadašnjeg predsjednika stranke Ive Sanadera i Branimira Glavaša.

Nacionalno vijeće HDZ-a izbacilo je Glavaša iz HDZ-a, a Glavaš je HDZ izbacio iz Slavonije te sa svojim HDSSB-om, što iz pritvora, što iz zatvora u Mostaru, naredno desetljeće sam vladao istočnom Hrvatskom.

Raskol na dvije struje

Sada se, međutim, pokazuje da je Glavaševa sloboda bila pogubna za HSDDB, a dobitna za “novi”, Plenkovićev HDZ. Istraživanja javnog mnijenja u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku govore da najviše šansi za gradonačelnika Osijeka ima aktualni Ivan Vrkić kojega podržavanju HNS i SDP te umirovljenici, ali da je u županiji situacija na strani HDZ-a. Aktualni župan i donedavno favorit za novi mandat Vladimir Šišljagić bilježi negativan trend, a HDZ-ov kandidat Ivan Anušić u uzlazni i po trenutnom raspoloženju birača uvjerljivo pobjeđuje u drugom krugu. Nakon raskola u HDSSB-u na Šišljagićevu i Vulinovu struju, nastavljena su daljnja osipavanja. Tako se od deset načelnika općina koji su sa Šišljagićem otišli iz HDSSB-a njih osam učlanilo u HDZ.

Šišljagiću koji je do nedavno dobro kotirao kod birača ostala je podrška HNS-a, HSS-a i HSU, a nedavno se među lijeve stranke s podrškom aktualnom županu ubacio i HSP. Šišljagićeva silazna putanja vjerojatno je i glavni razlog radi kojega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odlučio biti nositelj liste HNS-a, HSU i HSS-a za županijsku skupštinu. Za razliku od grada Osijeka, SDP se nije priklonio ovom savezu već ima svoga kandidata za župana, Domagoja Hajdukovića.

- Prema zadnjim anketama koje je naručila stranka za naše potrebe, u prednosti sam nad Šišljagićem za 7 do 8 posto - kaže Anušić i ističe da je 12 godina načelnik općine Antunovac koja je naslonjena na grad Osijek, i koja za razliku od ostalih sredina ima niz projekata, bilježi demografski plus, ima pune vrtiće i otvorenu jasličku skupinu. - Sela u okolici su prazna. Dvorišta su zarasla, a u kućama starci. Navečer je pustoš. U Antunovcu je to drugačije - govori Anušić koji kaže da kao osječko-baranjski župan namjerava preuzeti inicijativu, a ne samo podijeliti novac i otvarati KUD-ove.

Anušićev uspjeh na izborima ne bi značio samo povratak HDZ-a u Slavoniju, već bi bitno osnažio i utjecaj predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića.

- U potpunosti podržavam politiku predsjednika Plenkovića. Uostalom, Milijan Brkić, Ivana Maletić i ja bili smo prvi koji smo Tomislavu Karamarku otvoreno, u lice rekli da odstupi. Kada je na općem Saboru HDZ-a Plenković rekao da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana, svi su ga izbjegavali kao kugu. A ja sam mu tada prišao, razgovarali smo, i dao sam mu podršku - otkriva Anušić korijen političke bliskosti s premijerom.

Tvrdi da je još u kampanji za parlamentarne izbore Savjet za Slavoniju uvršten u program HDZ-a i da je tada dogovoreno kako će Slavonija i Baranja biti zastupljena i u Vladi, te da prva sjednica Savjeta koja je pod Plenkovićevim vodstvom održana u utorak nije predstava za lokalne izbore.

Drugi krug s Vrkićem

Kada je riječ o izborima u gradu Osijeku, jedan od prvih ljudi HDZ-a ističe da nikada nisu imali gradonačelnika Osijeka. U Osijeku su se uvijek ispreplitali stranački interesi s gospodarskim i nekim drugim interesima.

U HDZ-u ne gaje iluzije da će njihova kandidatkinja Ivana Šojat postati gradonačelnica, ali se nadaju da će ući u drugi krug s Vrkićem. No, glavni cilj HDZ-a u gradu je dobiti više vijećnika. Sada od njih 35 imaju svega 4, a uvjereni su da će nakon izbora imati barem triput više. Na pitanje hoće li i nakon izbora HDZ podržavati Vrkića, osoba koja kreira stranačku politiku kaže da je “pridržavanje stolice Vrkiću jako daleko od cilja HDZ-a”.

Vrkić pak kaže da još nije krenuo u kampanju jer namjerava prije toga završiti mandat i sve poslove koje je preuzeo. U prvi plan stavlja da je neovisni kandidat i ima podršku birača različitih stranaka, te nema nikakvih prepreka za suradnju s različitim političkim opcijama, pa tako ni s HDZ-om.

Preslagivanje zbog potonuća HDSSB-a

GPostizborno koaliranje također će biti jedna od izazovnijih tema nakon lokalnih izbora u Osijeku. Kandidat Mosta za gradonačelnika Miroslav Šimić po anketi Nove TV s konca prošlog mjeseca ima podršku 9,9 posto birača i teško može računati da će postati gradonačelnik. No, nada se dobrom uspjehu svoje liste što bi značilo pozicioniranje Mosta kao treće političke snage u Osijeku, odmah iza HDZ-a i SDP-a.

Svi naši sugovornici prognoziraju veliko preslagivanje na slavonsko baranjskoj i osječkoj političkoj sceni, i to prije svega radi potonuća HDSSB-a. Glavaševoj stranci predviđaju opstanak, ali s vrlo malim i ograničenim utjecajem. Budući da su glavne političke stranke pozicionirane desno, u SDP-u tvrde da su oni jedina lijeva stranka u Slavoniji i očekuju jačanje svoga utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:44