ŠOKANTNE IZJAVE

HDZ: 'Zakon o umjetnoj oplodnji najveća je tragedija hrvatskog naroda nakon Jasenovca i Bleiburga'

HDZ je podržao stavove Katoličke crkve
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma za rušenje zakona o Medicinski potpomognutoj oplodnji i uopće ne sumnjamo kako će to proći - najavio je potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić na tiskovnoj konferenciji na kojoj je ta stranka tako pružila punu potporu inicijativi Udruge “I ja sam bio embrij”.

HDZ je podržao stavove HBK koja se usprotivila donošenju tog zakona koji je, inače, već upućen u saborsku proceduru. A za zakonski prijedog o Medicinski potpomognutoj oplodnji HDZ-ov potpredsjednik Jelić je izjavio da spada među “najveće tragedije hrvatske nacije”.

- Novi zakon o umjetnoj oplodnji najveća je tragedija hrvatskog naroda nakon Jasenovca i Bleiburga. Ovaj zakon se također može staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija, a on je još podmukliji jer nikada nećemo znati koliko je ljudskih života uništeno - kazao je Jelić i dodao kako je sve to iznad razine bilo kakvog politikanstva.

Specijalist ginekologije dr. Ante Ćorušić naglasio je kako se tim zakonom podržava eugenika, znanost o poboljšanju rase koju su prakticirali nacisti, te kako taj zakon iritira veliku većinu hrvatskih građana.

- Ovim se zakonom omogućuje ubijanje nedužnih. Da bi se dobilo jedno dijete, mora se žrtvovati desetero njegove braće i sestara, a trideset posto zametaka ne preživi zamrzavanje. Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 43 tisuće novorođenčadi, svega njih jedan i pol posto bilo je začeto metodama umjetne oplodnje, a kolege koji se bave tim pitanjem olako se odlučuju na umjetnu oplodnju, a da prije nisu pokušali napraviti neke druge metode liječenja neplodnosti, primjerice rekonstrukciju jajovoda", rekao je Čorušić koji drži kako su predlagatelji zakona ljudi koji imaju svoje privatne poliklinike.

- Stvorena je korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika na kojima se tim postupcima dobro zarađuje, a korist u svemu ima i farmaceutska industrija - zaključio je Ćorušić.

Psihijatar i glavni tajnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Ivan Ćelić rekao je da konačni prijedlog zakona o MPO-u nije u skladu s Ustavom RH, zahtjevima međunarodnih ugovora koji reguliraju ljudska prava, a posebice Konvencijom o pravima djeteta, Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

- Pravno je neprihvatljivo ozakoniti zamrzavanje zametaka, omogućiti stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja te omogućiti stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja, čime se rođenom djetetu unaprijed uskraćuje pravo na oba roditelja, istaknuo je Čelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:44