OSLOBOĐENA KRIVNJE

Hlo nije uvrijedila Gorana Radmana

 Ronald Goršić / CROPIX

Hloverka Novak Srzić na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođena krivnje da je lanjskog srpnja uvrijedila tadašnjeg prvog čovjeka HRT-a Gorana Radmana objavivši u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista autorski članak “Labrador s HRT-a donio mi je turiste”.

Zbog spornog teksta, koji je za nju satiričan i nimalo uvredljiv, a unatoč Radmanovu detaljnom objašnjenju što ga sve vrijeđa, sudac je pri donošenju presude odlučio da je Novak-Srzić tekst pisala kao novinarka koja je pritom branila svoje interese komentirajući svoju situaciju oko raskida radnog odnosa koji ju je osobno pogodio. Oslobađajućem pravorijeku pridonijele su i završne riječi njezina odvjetnika Ive Farčića koji je, među ostalim, podsjetio da su “Radmana zasmetale asocijacije i metafore pri vršenju novinarskog posla pa se to u smislu odredbe čl. 148 a Kaznenog zakona ne može tretirati kao kazneno djelo uvrede”.

Interni nadimak

- Da sam htjela pisati o stvarnim činjenicama i o stvarnom stanju na HRT-u, kao i ponašanju njegova tadašnjeg ravnatelja, tekst bi izgledao drugačije. Napisala bih da je Radman financijski i kadrovski devastirao HRT. Termin labrador u tekstu, kojim je nazvan Radman, bio je interni nadimak između novinara HRT-a za bivšeg ravnatelja. Spominjući, pak, Radmanov partijski hotel, mislila sam isključivo na činjenicu da je taj hotel prije bio u vlasništvu SKH, odnosno partije - branila se pred sucem Novak-Srzić, osvrnuvši se još i na pojam “bljedoliki mentor” koji je upotrijebila u prokazanom članku, a kojim je aludirala na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića.

- I u novinarskim krugovima i u javnosti je bilo poznato da je Ivo Josipović mentor Gorana Radmana te da ga je on postavio na mjesto ravnatelja HRT-a, iako je Zoran Milanović bio protiv toga - zaključila je Novak Srzić.

Podsjetimo da je Radman u sudnici ustvrdio da ga je Novak-Srzić, nazvavši ga labradorom, zapravo povezala s “urotničko-špijunskom skupinom Labrador koja je htjela svrgnuti pravnim poredak RH početkom rata”. Radman je odbacio i njezinu tvrdnju da ga je Josipović postavio na to čelno mjesto već ga je izabrao Sabor. Za Radmana je, jednom riječju, članak “politički motiviran jer je Novak-Srzić bila politički aktivna i povezana sa strankama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:39