‘SKANDALOZNA IZJAVA‘

HND se na Svjetski dan slobode medija obrušio na premijera: ‘Imamo Plenkovića opasnih namjera‘

HND je skandaloznom ocijenio izjavu predsjednika Vlade upućenu novinarki Dori Kršul, koja je otkrila aferu Geodetskog fakulteta

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak su, na Svjetski dan slobode medija, ocijenili "skandaloznom" izjavu predsjednika Vlade upućenu novinarki Telegrama Dori Kršul, koja je otkrila aferu Geodetskog fakulteta, te poručili da je riječ o "Plenkoviću opasnih namjera".

"Andrej Plenković je novinarki u svojoj bahatoj maniri poručio kako su njezina otkrića u slučaju Ministarstva kulture i medija i Geodetskog fakulteta politički motivirana te da nisu novinarstvo, nego su plod ilegalnih radnji", priopćili su iz HND-a.

Otkrića o aferi resornog ministarstva, kako kažu, za tehničkog premijera "ne predstavljaju nikakvo istraživačko novinarstvo", nego su "deal s nekim u sustavu", što proziva protuzakonitim.

Iz HND-a su ocijenili i da je "ambicija Andreja Plenkovića da bude glavni urednik svih hrvatskih medija odavno metastazirala i postala opasna za društvo".

‘Voli kad su mediji zarobljeni‘

Ustvrdili su i da tehnički premijer Vlade voli kada su mediji zarobljeni i kontrolirani javnim novcem koji im se dijeli ispod stola ili se njime kupuje njihova poslušnost te da ne voli kada mu se postavljaju škakljiva pitanja.

Nedavno je, kažu, nezavisne medije nazvao "osovinom zla", a kada su mu se inicijali prošle godine pojavili u jednoj od koruptivnih priča koje su mediji razotkrili, posegnuo je za zakonom "Lex AP-om" i Ivanom Turudićem kao glavnim državnim odvjetnikom.

"Plenković bi, što se vidi iz njegovih istupa, kriminalizirao istraživačko novinarstvo i korumpirao medije kako bi izbjegao da mu čine "političku štetu", ocijenili su iz HND.

Spomenuli su u priopćenju i curenje poruka nekadašnje državne tajnice Josipe ex Rimac i Ivana Turudića.

"Imenovani budući državni odvjetnik uhvaćen u laži jasno je poručio da objava poruka koje otkrivaju prirodu njegova odnosa s optuženom nisu u javnom interesu", naglasio je HND. Štoviše, nanose mu političku štetu, koja je, kako su dodali, valjda kriterij prema kojem bi sudac ili glavni državni odvjetnik odlučivao što je ilegalno i kazneno djelo, a što istraživačko novinarstvo u javnom interesu.

‘Glasna prijetnja zviždačima‘

To je, kako su istaknuli u HND-u, glasna prijetnja svim zviždačima kako im slučajno ne bi palo napamet da bilo što kompromitirajuće za vlast dojave našim kolegicama i kolegama jer mogu završiti u zatvoru i do tri godine zbog otkrivanja informacija koje javnost ima pravo znati, ako nanose "političku štetu".

Iz Hrvatskog novinarskog društva na Svjetski dan slobode medija u priopćenju su poručili da "nikada neće odustati od pružanja otpora samovolji političara i svih drugih koji misle da je javni interes zapravo ono što je njihov privatni interes".

Također, kako su istaknuli, daju punu podršku novinarki Kršul i redakciji Telegrama, ali i svim istraživačkim novinarima i novinarkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:38