KONTROLA IZ SJENE

HNS NE GOVORI ISTINU ‘Da, Čačić je u govoru tražio deklaraciju za svoj povratak!’

 Drago Sopta/CROPIX

- Nakon što je Jutarnji list objavio da je na Središnjem odboru HNS-a, održanom u subotu, Radimir Čačić pokušao progurati prijedlog deklaracije koja bi mu omogućila da se nakon izdržavanja zatvorske kazne vrati u Vladu , iz te stranke stigao je “ispravak netočne informacije” koju je potpisao Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a. U “ispravku” stoji štura rečenica kako Čačić nije “pokušao osigurati nešto za sebe”, niti je bilo govora o donošenju takve deklaracije. U nastavku “ispravka” navodi se:

“Na sjednici Središnjeg odbora HNS-a doneseni su zaključci o kojima su mediji i javnost obaviješteni putem službenog priopćenja. U priopćenju je naveden i zaključak kojim su članovi Središnjeg odbora izrazili nadu da će Radimir Čačić, nakon povratka s odsluženja zatvorske kazne, dati svoj doprinos angažmanom u gospodarskoj politici HNS-a, a nikako u Vladi RH“”.

Put prema Vladi

Štromarov zahtjev za “ispravkom” nas je začudio jer je informaciju Jutarnjem potvrdilo više članova HNS-a koji su sudjelovali na Središnjem odboru stranke u hotelu Inetrnational u Zagrebu. Ispričali su nam da je Čačić održao govor odmah na početku zasjedanja u kojem je, među ostalim, rekao da bi bilo dobro da se donese posebna deklaracija koja bi mu osigurala da nakon zatvora bude vraćen na mjesto prvog čovjeka HNS-a za gospodarstvo. Time bi mu se, kako su neki HNS-ovci shvatili, omogućilo da praktički ponovno postane član Vlade.

I jučer, dva dana nakon sjednice, ponovno nam je potvrđeno da je Čačić u svom govoru spominjao i predlagao tu posebnu deklaraciju, ali da ona nije imala odjeka u Središnjem odboru. Nije bilo službenog dokumenta niti je takvo što stiglo do glasovanja, kako smo u našem prvom tekstu i naveli, ali deklaracija se očito spominjala na HNS-ovu skupu iako je Štromar tvrdio da o njoj “nije bilo govora”. Jučer smo ga ipak dobili da nam objasni svoj stav.

- Ratko nije spominjao nikakvu deklaraciju. Nije to rekao - izjavio nam je jučer Štromar. Na pitanje kako smo mi novinari došli do informacije o deklaraciji i zašto se o njoj pričalo na hodnicima ispred dvorane gdje se održavalo zasjedanje, dodao je:

‘To vam je nebitno’

- Netko je to drugi rekao. Ne znam tko. Mislim da su neki samo usput spominjali kako bi bilo dobro da se Ratko što prije vrati i da preuzme gospodarstvo u stranci. Onda je došlo do rasprave - pričalo je 20-ak ljudi. Možda je i to netko spomenuo, ne sjećam se. Ne znam kako je tko to shvatio u stranci, ali ta deklaracija, to vam je nebitno - rekao je Štromar i dodao da ovakvi napisi štete HNS-u, koji je jedinstven.

Štromar je jedan od bližih Čačićevih suradnika, a nije tajna da u HNS-u ne vladaju najbolji odnosi, da Čačić i nova buduća predsjednica Vesna Pusić praktički i ne razgovaraju i da se mnogi HNS-ovci plaše da bi Čačić svojim ponašanjem mogao dovesti do raskola u stranci.

Naime, već dulje vrijeme, tvrde izvori iz stranke, Čačić pokušava ostvariti kontrolu iz sjene, okuplja mrežu lojalnih suradnika i želi za sebe stvoriti što bolju političku poziciju kad izađe iz zatvora. Zbog toga je već ishodio da postane predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a, što mu automatski osigurava mjesto u stranačkom predsjedništvu. Stoga i njegov prijedlog o deklaraciji koji je iznio na Središnjem odboru ne iznenađuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:35