PREDRAG ŠTROMAR

HNS-ov PRIVREMENI ŠEF OTKRIO KOGA NARODNJACI ŽELE POSLATI U PLENKOVIĆEVU VLADU Imaju 3 imena za 4 funkcije: 'Ja bih bio ministar i potpredsjednik'

Predrag Štromar, Ranko Marijan, Blaženka Divjak
 CROPIX

Nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a vršitelj dužnosti predsjednika stranke i gubitnik izbora za varaždinskog župana Predrag Štromar otkrio je koja su kadrovska rješenja 'narodnjaci' predložili HDZ-u s kojima, kako je najavio, sutra ujutro kreću u pregovore o formiranju koalicije.

Za ministricu znanosti i obrazovanja predlažu Blaženku Divjak, za ministra pravosuđa Ranka Marijana, a za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade samog Štromara.

- Središnji odbor nije prihvatio jučerašnju odluku Predsjedništva, nego je donio novu odluku na temelju nove platforme koju smo iznijeli, izjavio je na početku obraćanja novinarima, otkrivajući da je donesena odluka o ulasku u pregovore o koaliciji.

- To ne znači da će ishod pregovora biti pozitivan, to ne znači još koaliciju, trebamo se tek dogovoriti, sutra ćemo ujutro razgovarati o drugom koraku, kako bismo vidjeli jesu li moguća zajednička razmišljanja, ovo je tek prvi korak, pojasnio je Štromar.

- Mi smo predložili tri ministra, očekujemo da će ta tri ministra HDZ prihvatiti, jedan od prijedloga je Blaženka Divjak za ministricu obrazovanja. Ako se njezino imenovanje prihvati, to bi značilo da gospodin Pavo Barišić onda više ne bi obavljao tu funkciju, rekao je Štromar, odgovarajući na pitanje jesu li tražili mjesto ministra obrazovanja.

Zatim je otkrio i prijedloge ostalih kadrovskih rješenja.

- Za ministra pravosuđa predlažemo gospodina Ranka Marijana, a dužnost ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade obavljao bih ja, rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi u Saboru, s obzirom da dio HNS-ovih zastupnika ne prihvaća odluku Središnjeg odbora, Štromar je izjavio:

- Donijeli smo odluku središnjeg tijela, nadam se da će je većina zastupnika prihvatiti. Ja sam siguran da ćemo imati dovoljno naših zastupnika, rekao je.

Novinaru su ga pitali i je li HNS izdao svoje birače.

- Ja nisam izdao naše birače, nije ni Središnji odbor. Mi samo želimo dobro ovoj Hrvatskoj, hoćemo ići naprijed, imati otvoreno i kvalitetno društvo. Ako naše prijedloge prihvati HDZ, i ako uđemo u Vladu, naši birači će vidjeti da ćemo raditi dobro sljedećih par godina, kaže Štromar.

Novinari su ga pitali i o narušenom jedinstvu stranke, no Štromar nije zabrinut za opstanak narodnjaka.

- U naših 27 godina često smo imali takve situacije upitnog jedinstva, sjetite se da smo prije nekoliko godina izbacili našeg bivšeg predsjednika pa je opet opstala stranka. Opstat će i ovaj put, kaže.

- Mislimo da na sljedećim izborima ne bi bilo pobjednika, bila bi tehnička vlada i Hrvatska bi zaostajala, bili bismo u problemu što se tiče sredstava EU i svih bitnih pitanja. Stajali bismo i i išli natrag, a mi želimo naprijed, vidjet ćemo hoćemo li moći, izjavio je još Štromar.

Na pitanje je li jedan od HNS-ovih uvjeta Plenkoivću i da se Boris Jokić vrati na čelo ekspertne skupine koja vodi kurikularnu reformu, Štromar je odgovorio potvrdno.

- Željeli bismo svakako da Jokić vodi kurikularnu reformu, kazao je.

Naveo je i da Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović za HNS nisu prihvatljivi kao dio nove većine.

O sudbini ministra financija Zdravka Marića, čiji je opoziv HNS podržao u Saboru, Štromar kaže da će se razgovarati s HDZ-om.

- Kolega Ivan Vrdoljak neće sudjelovati u pregovorima s HDZ-om, on je dao ostavku i odlazi iz Sabora, rekao je i dodao da je politička trgovina, prema njemu, opravdana ako vodi Hrvatsku u bolje društvo.

- Ja sam trenutno v.d. predsjednika i ja ću do unutarstranačkih izbora voditi stranku, ali nemam ambiciju kandidirati se za njezina predsjednika, rekao je još Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:52