PREKRETNICA

HOĆE LI SE OSTVARITI PREDVIĐANJE 'ALEXA BROWNA IZ MOSTA' Tri stranke s lijeve strane kreću u pregovore s HDZ-om?

 Darko Tomaš / CROPIX / CROPIX

Nikad dosad treća opcija po snazi nije ni približno obranila rezultat s prethodnih izbora. Nisu to postigli ni Budišini liberali, ni Tomčićevi ‘seljaci’, ni Đapićevi ‘pravaši’, ni Lesarovi ‘laburisti’. A nisu ni približno proživljavali kampanju kakvu proživljava Most.

Nikad se dosad dvije najjače stranke nisu u kampanji osvrtale na trećeg, nego samo jedna na drugu. Nikad dosad male stranke nisu napadale trećeg, nego jednu od dvije najjače stranke.

Nikad se dosad nije proizvodilo toliko javne galame oko trećeg kao krivca za sve u državi kao sada. I nikad dosad treći nije zapravo dobio priznanje da je u očima svih - prvi, pa makar imao i 12 ili 13 mandata. Nikad dosad nije 12 ili 13 mandat a predstavljalo problem kao što je to sada.

“Minus sinergija”

I usprkos svemu, Most se stabilno drži. Prvi put treća opcija ima šanse ponoviti rezultat - izjavio je u intervjuu za tjednik Globus pet dana uoči izbora strateg i analitičar Mosta Ivica Relković.

Upravo je Relković prvi analitičar koji je nakon izbora 2015. godine u Jutarnjem listu predvidio da će se na novim izborima dogoditi tzv. minus sinergija, odnosno da će HDZ i SDP samostalno stajati bolje nego u koalicijskim kombinacijama. To se na ovim izborima zaista dogodilo: HDZ je sam osvojio sedam mandata više od SDP-a koji je na izbore izašao s brojnim koalicijskim partnerima.

- Već tada sam najavio da će se na eventualnim novim izborima dogoditi promjene u koalicijskim oblicima - i evo danas imate situaciju da HDZ izlazi sam, a da se jedan njegov bivši partner preselio k SDP-u - izjavio je odmah poslije prošlih izbora Relković, koji se tada u medijima predstavljao kao “Mostov Alex Braun, ali besplatan”, kasnije je u Vladi bio poseban savjetnik Bože Petrova, no ostavku je podnio uočio samog sukoba Mosta s Karamarkom. Nazivali su ga Petrovljevim “savjetnikom iz sjene”, “mistikom”... novi trendovi No, Relković se nikad nije “skrivao”, a u intervjuima koje je dao za Jutarnji list i Globus prilično precizno je predvidio nove trendove na hrvatskoj političkoj sceni.

Nije zainteresiran za aktivnu politiku, odustao je od nje još 2011. te ga zanimaju političke analize i savjetovanje onih koji žele pridonijeti boljitku Hrvatske.

- Osobno sam odustao od politike 2011. godine, povukao sam se, ali ako netko poštuje moj savjet, zašto mu ga ne bih dao? Pa i SDP ima Alexa Brauna, tako i Most mene, samo što su moji savjeti besplatni - izjavio je za Jutarnji list u prosincu 2015. godine.

Uvjeren je da prije rasprava o svjetonazorskim pitanjima Hrvatska treba poraditi na samim temeljima.

- Pa nije svjetonazorsko pitanje hoćemo li u saborske klupe puštati ljude s optužnicama za kaznena djela? - pitanja su o kojima promišlja Relković.

U vrijeme izbora 2007. i 2011. godine počeo se baviti analizama izbornih rezultata.

- Radio sam tada prve projekcije s tablicama, grafovima, prognozirao sam da će SDP na tim izborima 2011. osvojiti 80 mandata i pogodio, a HDZ 45 mandata, a osvojili su 44 (bez dijaspore). Čak je Krešimir Macan na svom blogu mjesecima držao te moje prognoze - rekao je tada Relković. Isto tako, prepoznao je među prvima trend rasta Mosta na prošlim izborima kad su ankete govorile da je Most na pet zastupnika, Relković je kazao, “već je tada bio na deset”.

Velike stranke

- Nisam uopće dvojio da će imati od 15 do 20 zastupnika, pa Petrov je pred same izbore to govorio, ali tada to, naravno, nitko nije shvaćao ozbiljno - kazao je.

Relković je tada najavio da će velike stranke na novim izborima bolje rezultate ostvariti ako na njih izađu samostalno.

- Recimo da idemo na nove izbore, sve će biti drugačije jer će se koalicije koje sada imamo znatno promijeniti. Na izborima se dogodio minus sinergija, odnosno kad su se udružile tri-četiri stranke, trebali su u konačnici dobiti plus sinergija, no to se nije dogodilo.

Uvjeren sam da bi i HDZ i SDP osvojili više glasova da na izbore izađu sami i preuzmu odgovornost, a ne s osam malih stranaka, koje onda traže ministarstva, agencije, pozicije, a pitanje je koliko vrijede. Da, možemo reći da su ovi izbori svojevrsna prekretnica jer će se ubuduće velike stranke drugačije postavljati - izjavio je poslije prošlih izbora Relković.

Pucanj u nogu

Uoči ovih izbora Mostov analitičar u intervjuu za Globus opet je prepoznao političke trendove i u predizbornom tjednu rekao: - HDZ će sam imati 60 mandata. Tko kaže da redizajnirani HDZ neće otvoriti pregovore s HNS-om i HSS-om? Zajedno mogu imati točno onoliko koliko treba za većinu, a uz manjinske zastupnike i za stabilnu većinu. I tko kaže da IDS sada ne može s Plenkovićevim HDZ-om?

Osvrnuo se i na Milanovića, šefa SDP-a.

- Zoran Milanović si je pucao u jednu nogu kad je krojio Narodnu koaliciju misleći da će uzeti 80 mandata bez muke. A onda, kad je vidio da se HDZ diže i samostalno mu puše za vrat, posegnuo za pucnjem u drugu nogu i uvrijedio manjine (i IDS!) da se dodvori dijelu HDZ-ova biračkog tijela. Dao je potpuni alibi i HNS-u i HSS-u i IDS-u da mirno prijeđu uglađenom HDZ-u i s manjincima stvore Vladu - izjavio je Ivica Relković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:07