KAKO ĆE NAM POČETI PROLJEĆE?

HOĆE LI SE ZIMA OPROSTITI SA STILOM ILI STIŽE NAJLJEPŠE DOBA GODINE? Pogledajte prognozu za idućih 10 dana, meteorolozi nam najavili i pakleno ljeto!

Ilustracija
 Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

Trenutni prognostički modeli kazuju da je pred nama najmanje desetak dana lijepog i sunčanog vremena. Temperature će biti ugodne, idealne za boravak na otvorenom, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti će noći i jutra ipak biti relativno hladna. Nešto male kiše na kopnu može biti danas i u petak, ali nakon toga stiže, po svemu sudeći, dugotrajniji predah od oborina.

Iako ni kalendarski nije daleko, već sada možemo reći da nam stiže za mnoge najljepše razdoblje godine, piše Slobodna Dalmacija.

U Dalmaciji će se jutarnje temperature spuštati do pet stupnjeva Celzijusovih, a dnevne će se penjati sve do 15. Nakon subote ne bi trebalo biti jače bure, a moguće pogoršanje na vidiku je tek krajem sljedećeg tjedna.

Norveški meteorološki institut

Naglasimo da se radi o dugoročnim prognozama, a one su sve manje pouzdane što se radi o duljem vremenskom periodu. U unutrašnjosti bi u istom razdoblju trebalo prevladavati sunčano vrijeme s temperaturama koje će se kretati do 14 stupnjeva.

DHMZ

- Trenutačne prognoze upućuju na u većini Hrvatske povećanu vjerojatnost sušnog ili najviše prosječno kišovitog proljeća i ljeta, ali oprez je nužan zbog očekivanih pljuskovitih oborina, kao i zbog poznate nepouzdanosti u prognoziranju oborine - rekao je za HRT prije nekoliko dana naš poznati prognostičar Zoran Vakula.

Srećom, za temperaturu je stanje znatno pouzdanije - vrlo je velika vjerojatnost da će svi mjeseci od travnja do kolovoza u većini Hrvatske biti barem malo topliji od prosjeka. Štoviše, od lipnja do kolovoza moguće je i znatnije odstupanje, što još uvijek ne znači da će biti i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje. No, razdoblja iznadprosječne topline gotovo će sigurno biti - kazao je Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:28