JEZIVI UVJETI

HOROR U SPLITSKOJ BOLNICI 'Deset dana ležala sam na krvavim plahtama, kažu da drugih nemaju'

 CROPIX

U kakvom je stanju bolnica na splitskim Križinama svjedoče priče muškarca koji je ležao na Urologiji i pacijentice s Endokrinologije, koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni, piše Slobodna Dalmacija.

Žena je primljena na liječenje prije 10-ak dana i sve dane je provela u postelji na kojoj nisu bili promijenjene plahte. Pacijentica je 10 dana ležala na prljavim, od znoja mokrim, ali i krvavim plahtama. Naravno da je tražila nove "lancune", ali medicinska sestra joj je rekla kako zamjenskih plahti - nema. Da stvar bude gora, pacijenticu su po nogama i rukama izgrizle - stjenice.

- Po cijelu noć se grebem po tijelu i ne mogu spavati od tih nametnika. Imam "mali milijun" uboda i sve me svrbi - potvrdila nam je gospođa.

Budući da brojni madraci u KBC-u nisu godinama promijenjeni, stjenice imaju idealno stanište. Međutim, prema izvorima Slobodne s Križina, u bolnici postoji i gomila komaraca, koji očigledno negdje blizu imaju leglo, ali sugovornica je kazala kako je sigurna da su je napale stjenice, budući da joj je kći svakodnevno nosila sredstva protiv komaraca.

No, to nisu jedini problemi na Križinama. Tople vode u obnovljenom zdravstvenom kompleksu nema u svakom trenutku pa bolesnici nerijetko moraju održavati higijenu u hladnoj vodi.

- Zaudaram kao tvor, jer se ne mogu okupati. Svakih pola sata moram ići na tuš da vidim ima li tople vode. Ovo je sramota, pa gdje mi to živimo - pita se pacijent s Urologije na Križinama.

Problemi su i s posuđem i priborom za jelo, jer nedostaje zdjelica, pa ogorčeni pacijenti juhu dobivaju u šalicama od kave, i to ako im uopće ima tko juhu u njih uliti. Naime, prije ručka dobiju šalicu, a juhu u termosici i onda sami, ako nema osoblja, moraju jelo prelijevati u šalice.

Vjerovali ili ne, puno zdjelica, pribora za jelo i tanjura "netragom nestaje", a tko ih krade i odnosi iz bolnice teško je reći. Sličan problem bio je prisutan u KBC-u i prije godinu i pol, a nakon što je Slobodna objavili tu priču bolnica je nabavila novu opremu, pa neka tako bude i sada.

Zbog svega spomenutog, s Križina savjetuju moguće pacijente da ulaska u bolnicu od kuće donesu svoje plahte, tanjure, pribor za jelo, zdjelice za juhu, tablete protiv komaraca i kremu protiv ugriza ili uboda raznih nametnika.

Apel bi bio komičan da ne oslikava tragično stanje u kojem se nalazi domaće zdravstvo.

Komentar nezavidnog stanja u istočnom bolničkom kompleksu Slobodna Dalmacija je zatražila i od dr. Ive Jurića, v.d. ravnatelja KBC-a, kojeg su u nekoliko navrata pokušavali kontaktirati, ali se nije odazvao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:21