POBUNA U KUTINI

HPB BLOKIRAO RAČUN PETROKEMIJE Radnici: Obustavit ćemo sve isporuke!

Kutinska tvornica gnojiva svaki dan proizvodi oko milijun kuna gubitaka
 Kiš/CROPIX

Kutina je na nogama. Iz Stožera za obranu kutinske Petrokemije u petak navečer upozorili su da je Hrvatska poštanska banka tog dana oko 14 sati blokirala račune Petrokemije.

- Održali smo hitnu sjednicu i donijeli tri poteza koja odmah povlačimo. Prvi je da o neshvatljivom i neprihvatljivom, besmislenom i nepotrebnom potezu Uprave HPB-a o blokadi Petrokemije izvijestimo svekoliku hrvatsku javnost. Drugi naš zaključak odnosi se na zahtjev prema HPB-u da odmah povuče blokadu računa Petrokemije da bismo mogli nastaviti proizvodnju.

‘Nastojimo pomoći’

Treći naš zaključak odnosi se na mjere i poteze koje ćemo poduzeti ako HPB u ponedjeljak ne povuče odluku o blokadi računa. Tada će Stožer organizirati blokadu tvornice i najavljujem da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi - doznajemo od Željka Klausa, predsjednika Stožera za obranu Petrokemije.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić ističe da kutinske gradske vlasti na svaki mogući način nastoje pomoći Petrokemiji i otvoriti sva moguća vrata za dogovor, no da je rješenje problema jedino u nadležnosti vlasnika. A vlasnik je država, odnosno Vlada. Za ponedjeljak je najavljena žurna zajednička sjednica Uprave Petrokemije i gradskih vlasti, doznajemo od Andrije Rudića, SDP-ova gradonačelnika Kutine.

Voda je došla do grla

Vlasnik Petrokemije, u postotku većem od 80 posto, je država, baš kao što je država vlasnik HPB-a. Doznajemo u Kutini da Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije ne uspijevaju uspostaviti bilo kakav dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a.

- Nema ovdje nikakvih zakulisnih igara, nego je voda došla do grla. Petrokemija je uzela kratkoročni kredit za plaće i proizvodnju i kada ga ne može vratiti, banka se prisilno naplaćuje. Već je lani jednom ista banka, HPB, sjela na račun Petrokemije, blokada je trajala dva dana - kaže nam jedan Kutinjanin, koji zbog užarenih strasti želi ostati anoniman.

Dodaje da je Petrokemijin dug Hrvatskoj poštanskoj banci samo vrh ledene sante dugova i opterećenja kutinske tvornice. Zapravo, kutinska Petrokemija svakog dana proizvodi oko milijun kuna gubitaka, strateškog partnera i kupaca nema na vidiku jer nitko neće staru i prezaduženu tvornicu. Osim toga, potražnja za gnojivom zbog lošeg stanja u poljoprivredi sve je manja, te ako se tu doda neriješeno pitanje cijene plina, sličnih bi situacija moglo biti još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:49