‘KOJA JE OVO DRŽAVA‘

HRT na obljetnicu Tuđmanove smrti s programa povukao film u kojem se krade njegov lijes

Najavljeno prikazivanje filma uzrokovalo je burnu raspravu u Hrvatskom saboru koja je rezultirala opomenom Zekanoviću
Vinko Brešan
 Hanza Media

Film poznatog hrvatskog redatelja Vinka Brešana, "Koja je ovo država", bio je danas predmet žestokog obračuna u Hrvatskom saboru.

Uradak je, između ostalog, poznat i po sceni krađe lijesa s posmrtnim ostacima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a trebao je biti prikazan na HTV-u u sklopu ciklusa filmova četvrtkom. No, neki su to ocijenili neprimjerenim, poput zastupnika Suverenista Hrvoja Zekanovića koji je u Saboru ustvrdio kako je prikazivanje takvog filma neprikladno na obljetnicu Tuđmanove smrti.

Prvi je na neprimjerenost prikazivanja filma ukazao Željko Sačić, a Zekanović mu je na tome čestitao rekavši kako je njegovom zaslugom film skinut s programa HTV-a, te je zamijenjem filmom Vis-a-Vis.

Rekao je kako je neshvatljivo da HRT ima uređivačku politiku kojom se omalovažava utemeljitelja moderne Hrvatske, a dopredsjednik Sabora Ante Sanader izrekao mu je opomenu zbog kršenja Poslovnika.

- Ovo govori sve o hrvatskoj državi i vladi Andreja Plenkovića - rekao je Zekanović.

O svemu se oglasio i HRT pojasnivši zašto su film maknuli s programa.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) obavještava gledatelje da je film koji je večeras trebao biti emitiran u 21 sat u sklopu Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom na HTV2 - "Koja je ovo država" u režiji Vinka Brešana i produkciji Ivana Maloče - bio predložen još u rujnu od strane uredništva Dramskog programa HTV-a.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je danas, nakon pregledanog filma, donio odluku da je spomenuti film neprimjeren emitiranju na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te će biti emitiran u nekom od narednih termina Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom. Umjesto filma "Koja je ovo država" premijerno je emitiran film "Via-a-Vis" redatelja Nevia Marasovića", objavljeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:54