NEUMOLJIVA STATISTIKA

HRVATI NA VRHU NESLAVNE LJESTVICE ALKOHOLIČARA Prednjačimo u regiji i u samom smo svjetskom vrhu, evo koliko zapravo pijemo

 Nikola Vilic / CROPIX

Hrvatska se našla visoko pozicionirana na još jednom svjetskom popisu, no ovaj put se ne radi o podacima s kojima bi se trebalo hvaliti. Prem podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 186 zemalja koje su uvrštene u statistiku, Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu po konzumaciji alkohola, odmah iza Bjelorusije, Litve i Češke.

Najviše alkohola u svijetu konzumira se u Bjelorusiji, i to 17,3 litre godišnje po glavi stanovnika. Od toga 17,3% stanovništva pije pivo, 5,2% vino, 46,6% žestoka pića, a 30,9% ostalo. Gotovo polovica stanovništva Litve preferira pivo, a nakon toga žestoka pića. Očekivano, u Češkoj više od 50% stanovništva najviše konzumira pivo dok su ostala alkoholna pića podjednako zastupljena.

Hrvatima je pak omiljeno vino, i konzumira ga 44,8% ljudi. Pivo u Hrvatskoj pije 39,5% ljudi, a žestoka pića 15,4%. Ono što je ušlo u kategoriju ‘ostalih alkoholnih pića’ konzumira 0,2% Hrvata. U Hrvatskoj se godišnje po glavi stanovnika popije 12,19 litara alkohola.

Zahvaljujući tim brojkama vodeća smo zemlja u regiji po konzumaciji alkohola. U Srbiji se popije 9,57 litara po glavi stanovnika godišnje (nalaze se na 32. mjestu), u Bosni i Hercegovini 5,57 litre čime su se našli na 93. mjestu, a u Sloveniji 10,61 litre što je bilo dovoljno za 19. Mjesto neslavne ljestvice.

Generalno gledaju u Zapadnoj se Europi više konzumira vino, u Istočnoj Europi žestoka pića, dok se u muslimanskim zemljama najmanje pije, barem prema službenim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:07