ROMANA VLAHUTIN

HRVATICA NA UDARU MAFIJE 'Nije da mi prijete smrću, ali izmišljaju afere, pišu da radim za Sorosa, blate moje ljude, čak kažu da se ne češljam'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Nekadašnja savjetnica bivšega predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, dugogodišnja hrvatska diplomatkinja s međunarodnim iskustvom Romana Vlahutin, našla se na udaru dijela medija u Albaniji i političkih krugova koji je optužuju za političku pristranost. Austrijski Der Standard objavio je čak da Romani Vlahutin prijete smrću te da je dobila 24-satnu zaštitu policije.

Vlahutin, koja je prije radila kao diplomatkinja i u hrvatskom veleposlanstvu u Srbiji, a zatim obnašala visoku funkciju u Misiji OESS-a na Kosovu, sada je veleposlanica Europske unije u Tirani, gdje vodi i delegaciju EU od sedamdesetak osoba.

Uz Hidajeta Bišćevića, koji je veleposlanik EU u Tadžikistanu, Vlahutin je najviše rangirani diplomat RH u diplomatskoj službi Europske unije.

Borba protiv korupcije

Kad je dobila taj posao, u Bruxellesu se spominjalo da joj je jedna od prednosti bila to što dolazi iz Hrvatske, države koja je prošla postupak u koji je Albanija tek krenula, pa bi joj to iskustvo trebalo pomoći. Jedan od glavnih izazova koje Albanija trenutačno ima na putu prema EU jest borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Oko toga se od samog početka mandata najviše angažirala Romana Vlahutin, uz potporu Europske unije i tamošnjeg američkog veleposlanika Donalda Lua. Nakon dugih pokušaja progurali su takozvani zakon o dekriminalizaciji koji je izazvao potres na albanskoj političkoj sceni.

U razgovoru za Jutarnji list Vlahutin je jučer rekla kako ne osjeća da joj prijete i da se ugodno osjeća u Albaniji, čiji građani, kaže ona, podržavaju napore za reforme i dekriminalizaciju političke scene.

- Ja se u Albaniji osjećam vrlo dobro. Novinski naslovi kako mi prijete smrću su pretjerivanje. Ipak, s obzirom na jasnu namjeru određenih interesnih skupina da nas pokušaju preplašiti, morale su se poduzeti određene mjere opreza. Moj kolega veleposlanik SAD-a tjelesne čuvare ima od samog početka mandata. Mi iz EU i zemalja članica puno smo ležerniji, ali u ovom trenutku očito ipak treba biti malo oprezniji - kaže Vlahutin.

Romana Vlahutin imala je problema i neugodnosti i dok je bila hrvatski diplomat u Srbiji, gdje je u veleposlanstvu bila zadužena za Kosovo. Kad je bila otputovala na Kosovo, ušli su joj u stan u Beogradu, uzeli kjučeve auta i ukrali auto. Taj je automobil pronađen nekoliko godina kasnije u Makedoniji. Albanija ima status kandidata za EU, ali još nema preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Upravo je dekriminalizacija glavni uvjet za to.

A zašto je uopće zakon o dekriminalizaciji toliko dramatizirao političku i širu scenu u Albaniji? Romana Vlahutin misli da su se neki krugovi osjetili ugroženima.

- Albanija je u posljednje dvije godine prošla povijesnu reformu pravosuđa, koja je rezultirala promjenom trećine Ustava i 40-ak zakona koji su se djelomično ili u cijelosti morali prilagoditi novom ustavnom okviru. Takozvani Zakon o dekriminalizaciji prethodio je izglasavanju ustavnih promjena za reformu pravosuđa i on se odnosi na zabranu zapošljavanja u javnoj službi i zabranu sudjelovanja na izborima, odnosno obnašanja javne dužnosti svima koji su se ogriješili o zakon, tj. svima koji imaju pravomoćne presude u krivičnim stvarima - objašnjava veleposlanica EU u Tirani i dodaje da su i iz Hrvatske pomogli Albaniji svojim iskustvom.

- Reforma pravosuđa stvarno je bila ogroman posao, potpuno mijenja sustav koji je iznimno korumpiran, i donosi niz novih institucija. Jedna od njih je posebni tužitelj za kriminal i korupciju, i taj zakon je rađen po uzoru na naš Uskok. Gospodin Cvitan dolazio je u Tiranu, a u timu koji je radio na zakonu je sutkinja Koraljka Bumči, inače sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu.

Posebnost reforme

Posebnost reforme je vetting, tj. provjera svih sudaca i tužitelja kako bi se utvrdilo jesu li neki od njih u posjedu nelegalno stečene imovine, imaju li veze s kriminalnim skupinama i jesu li profesionalno osposobljeni za taj posao. Naime, Albanija je nakon pada režima Envera Hoxhe potpuno promijenila ljude u sustavu pa su novi suci postali i osobe bez završenog Pravnog fakulteta, sa samo šest mjeseci pravosudnog tečaja… onda možete zamisliti o čemu govorim - objašnjava ona.

Vlahutin kaže da je “vetting, naravno, ogromna prijetnja interesnim skupinama koje su kontrolirale velike dijelove pravosuđa, ulozi su veliki, pa je zato i njihov otpor tako žestok”.

- Govorimo o pravosuđu u kojemu je, na primjer, glavni državni tužitelj i dalje osoba kojoj je SAD oduzeo vizu za ulazak u zemlju, kao i najbližem krugu njegovih suradnika - objašnjava ona.

Veleposlanica EU kaže da građani Albanije sve vrijeme pružaju golemu podršku reformi pravosuđa. Zadnja brojka bila je 93 posto podrške.

- Situacija s pravosuđem bila je neizdrživa i Albanija nije imala izbora - kod nas postoji izreka ljutom travom na ljutu ranu, i to je upravo ono što je ova reforma pravosuđa donijela - kaže Vlahutin.

Dio medija u Albaniji ovih je dana spekulirao o tome da je veleposlanica Vlahutin umiješana u prijevare oko kupnje rezidencije za delegaciju EU u Tirani. Ona kaže da je to samo jedna u nizu izmišljenih afera, a i glasnogovorncia EU u Bruxellesu takve spekulacije naziva “izmišljotinama”.

Izmišljene afere

- To je samo jedna u nizu izmišljenih afera ili, kako se to danas kaže, “fake news” kojima smo izloženi u Tirani posebno moj američki kolega i ja. Neki albanski političari rade sve kako bi diplomate i međunarodnu zajednicu uvukli u svoje unutarnje sukobe i koristili kao alibi za vlastite greške. Ponekad imam osjećaj da je to jedna od posljedica užasnog diktatorskog režima Envera Hoxhe kad su ljudima prali mozak kako su svi stranci neprijatelji i kako svi imaju neke skrivene namjere. Međutim, za razliku od relativno malog, ali vrlo agresivnog kruga ljudi koji su umreženi u političke i kriminalne interesne skupine, narod Albanije je iznimno gostoljubiv, otvoren posebno prema gostima i strancima - tvrdi Vlahutin i spominje brojne uvrede, pa čak i one da “ne češlja kosu”.

- Američki veleposlanik i ja dosad smo bili optuživani za svašta, od služenja Sorosu i organiziranom kriminalu, do korupcije i pristranosti. Ja pak zasebno da sam postavljena od ko zna koga, da ne češljam kosu, da mi suprug radi na nekom željezničkom projektu s Crnom Gorom… nevjerojatno bizarne stvari, na koje sam se vrlo brzo naučila ne obazirati - rekla je.

“O zgradi EU u Tirani pregovaralo se prije nego što sam postala veleposlanica”

- Ova priča o rezidenciji EU koincidirala je točno s danom početka uspostave institucija vettinga i zasnovana je isključivo na nečijoj ciljanoj zamisli da se tu radi o sumnjivom poslu. Tko god zna išta o tome kako se u EU radi javna nabava, jasno mu je da pored tolikih provjera i razina koje moraju potvrditi odluku prije nego što se donese konačna odluka, jednostavno nije moguće da bilo koja osoba samostalno bilo što napravi. Ono što je pak najbizarnije u ovoj priči jest da se “novinari” koji su je plasirali nisu potrudili doznati osnovne činjenice, poput one da je, na primjer, cijeli postupak identificiranja nekretnine i pregovaranja obavljen mjesecima prije nego što sam ja uopće bila postavljena za veleposlanicu EU, da je konačne pregovore vodio kolega koji je posebno zbog toga došao iz Bruxellesa, da je Europski parlament bio dio procesa provjera - ustvrdila je za Jutarnji R. Vlahutin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:18