PRVE TRI GODINE

Hrvatska: Čak 30 posto roditelja udarilo je svoje bebe

Roditelji djece do 9 mjeseci najčešće su zabrinuti jer dijete slabo jede i ne spava dovoljno, a 17 posto majki priznaje da su plakale jer nisu znale što učiniti.
Zagreb 101009.Udruga Roda organizirala je javno dojenje na trgu bana J. Jelacica u Zagrebu pod nazivom proslavimo dojenje zajedno. To je akcija koja se provodi sirom svijeta i u kojoj se okupljaju majke s djecom i doje zajedno na javnom mjestu, reklamirajuci na taj nacin dojenje u javnosti i saljuci poruku da dojenje na javnom mjestu mora biti zasticeno i prihvaceno, te time ohrabruju i druge majke da se odvaze hraniti svoje dijete bilo gdje i na taj nacin i stvarno ucine dojenje onakvim kakvo jest - jednostavno i prakticno.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara/CROPIX

KNIN - Na stručnom skupu "Važnost ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva" održanom na kninskom Veleučilištu u organizaciji UNICEF-ova Ureda za Hrvatsku i Grada Knina, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, predstavljen je UNICEF-ov projekt "Prve tri su najvažnije".

Prema anketama koje je UNICEF proveo među roditeljima djece do tri mjeseca starosti, roditelji najčešće savjete o njezi djece traže od svoje mame, potom od pedijatra, prijateljice i patronažne sestre.

- Bake su važan izvor informacija, ali pitanje je koliko su one svjesne da se svijet promijenio u odnosu na vrijeme kad su one rodile svoju djecu, jer znanost i tehnologija su znatno napredovali - kazala je Tanja Radočaj predstojnica Ureda UNICEF-a za RH.

Iznijela je rezultate ankete među roditeljima djece stare između 6 i 9 mjeseci koji su najčešće zabrinuti jer dijete slabo jede i ne spava dovoljno, a 17 posto majki priznaje da su plakale jer nisu znale što učiniti.

Gotovo 90 posto roditelja nerviralo se zbog ponašanja djece, a 40 posto njih se ljutilo na djecu.

- Čak 30 posto roditelja je izjavilo da su u posljednjih sedam dana udarili svoje dijete do godinu dana starosti - istaknula je Radočaj.

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj oko 50 posto majki odustaje od dojenja već u prvom mjesecu djetetova života. Preko 30 posto roditelja ne koristi u automobilu sjedalicu za dijete.

Također, ankete pokazuju da je 63 posto djece koristilo hodalicu, no stručnjaci kažu da to ne bi trebali činiti, jer hodalica ne pomaže djeci da razviju svoje motoričke sposobnosti.

- Nije dobro da djeca previše gledaju televiziju jer impulsi koje dječji mozak dobiva s ekrana mogu biti štetni i utjecati na razvoj hiperaktivnosti kod djeteta. Na žalost, više od 50 posto djece u našoj zemlji već od 6 mjeseci života svakodnevno gleda TV. Najlakše je staviti kasetu ili DVD i ostaviti dijete da se samo zabavlja, no to nije dobro. Zbog svih ovih razloga krenuli smo u program "Prve tri su najvažnije" - ističe Radočaj.

Naglasila je da greške koje se učine u prvim godinama djetetova života ostavljaju traga za cijeli život, iako je važno raditi s djecom u svim uzrastima. Radočaj je podsjetila i na jednu rečenicu iz UNICEF-ove kampanje "Od poljupca dijete raste, od batina se smanjuje", koja bi trebala biti vodič svim roditeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:46