BITKA ZA ZAGREB I HDZ

HRVATSKA DESNICA NA NOGAMA Kandidatura Brune Esih dala im krila: 'Prgometov debakl u Zagrebu bit će i debakl Plenkovića!'

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
 HANZA MEDIA

- Žao mi je što Bruna Esih nije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba - izjavio je jučer Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a i njen bliski suradnik. Istaknuo je da ne planira napustiti HDZ, a ni sudjelovati u kampanji Brune Esih.

- HDZ ima kandidata Dragu Prgometa, a osobno ostajem u HDZ-u - naglasio je Hasanbegović i dodao da ga ionako nitko nije pitao što misli tko bi trebao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, jer je odluku samostalno donio šef stranke Andrej Plenković. Na pitanje kako komentira to da je prije samo šest mjeseci na parlamentarnim izborima B. Esih ušla u Sabor na listi HDZ-a, a sad će upravo HDZ-ovu kandidatu biti konkurencija, odgovario je: - Esih je HDZ-u dala isto onoliko koliko je HDZ dao Esih. Ona se ima građansko i političko pravo kandidirati, ne vidim u tome problem, ionako je riječ o lokalnim izborima.

Raspršivanje glasova

No, kandidatura B. Esih, neslužbeno doznajemo, izazvala je pomutnju među zagrebačkim HDZ-ovcima.

- Raspršit će nam glasove - kaže sugovornik iz HDZ-ove zagrebačke organizacije i dodaje: - Ljudi su ionako ljuti jer je kandidat HDZ-a Prgomet, a sad i Esih koja je prihvatljiva i našem članstvu: nije ekcesna, zna komunicirati, naši je glasači simpatiziraju. Naš izvor iz zagrebačkog HDZ-a kaže da Andrija Mikulić ostaje na čelu zagrebačke organizacije i da se o HDZ-ovoj listi za Skupštinu još nije razgovaralo. No, neslužbeno se priča kako Mikulić očekuje da će biti drugi na listi ispod Prgometa. On, neslužbeno doznajemo, više nema ambicija biti šef gradske organizacije nakon drugog mandata.

“Ples na oštrici noža”

U vrhu HDZ-a doznajemo da u ponašanju Hasanbegovića zasad ne vide razloge za izbacivanje, ali smatraju da “pleše na oštrici noža”.

- Mora postojati formalan razlog za izbacivanje, primjerice da pristane biti na njenoj listi za Skupštinu - komentira naš sugovornik. No, izvor blizak bivšem ministru kaže da on ne planira biti na listi Esih.

- Kad je HDZ nekog izbacio? Hasanbegović je sad u HDZ-u kao Prgomet u vrijeme Tomislava Karamarka. Ni njega nitko nije izbacio, sam je otišao - dodaje naš sugovornik. Iako na Pantovčaku, neslužbeno doznajemo, za B. Esih pojedinci imaju osobne simpatije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće joj dati podršku i načelno će ostati uz predsjednika HDZ-a.

- Vrh stranke pomno će pratiti Hasanbegovićeve korake - rekao je izvor blizak vrhu stranke. Doznajemo i da će Esih vjerojatno ostati i u HDZ-ovu Klubu zastupnika.

- U tom klubu ima i drugih kandidata koji će na lokalne izbore, a neće biti HDZ-ovi kandidati pa ne bi bilo korektno da samo nju izbacimo - tvrdi sugovornik. Na spekulacije da iza desne struje i kandidature B. Esih možda stoji bivši šef HDZ-a Karamarko, sugovornik odmahuje i kaže: - Karamarka navodno zanimaju predsjednički izbori, a ne lokalni.

No, desna struja u HDZ-u lagano likuje jer se B. Esih kandidirala.

- Prgometov rezultat će biti zapravo Plenkovićev rezultat, odnosno doživi li Prgomet debakl, to će biti i debakl šefa stranke - komentiraju naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12