DAN NA PAKLENIH +40

HRVATSKA NAJUŽARENIJA U EUROPI! Pogledajte interaktivnu kartu europskog Meteoalarma

Stoga se građane poziva na poseban oprez.

ZAGREB - Stigao je vhunac toplinskog udara. U ponedjeljak već u ranim jutarnjim satima izmejerene su ekstremno visoke temperature. Ujutro u 8 sati u Zagrebu je tako izmjereno 25 Celzijevih stupnjeva, a u Splitu 27. U Osijeku je, pak, u isto vrijeme izmjereno 25 Celzijevih stupnjeva, a u Rijeci čak 30!

TOPLINSKI VAL RUŠI REKORDE Daruvar bi mogao imati najtopliji dan otkad se mjere temperature!

Hrvatska je tako na stranici Meteoalarm koja obavještava ljude o ekstremnim vremenskim uvjetima označena žarko crevnom bojom što znači da se radi o nadprosječno visokim temperaturama.

Foto: Screenshot/Meteoalarm.eu

Crveni alarm proglašen je i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Tijekom dana očekuje se rast temperature zraka i iznad 40 stupnjeva Celzijevih. Takozvani crveni meteorološki alarm oglašen je za područje Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle i Višegrada u istočnoj Bosni.

Ekstremne vrućine očekuju se i u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, dijelu Slovenije, dijelu Slovačke i dijelu Češke.

Foto: Screenshot/Meteoalarm.eu

Foto: DHMZ

Za Daruvar prognostičari predviđaju najtopliji dan otkad postoje mjerenja. Tamo je u 9 sati također izmjereno čak 30 Celzijevih stupnjeva.

Foto: DHMZ

Stručnjaci upozoravaju kako će danas biti ekstremno vruć dan, a u većini Hrvatske temperature bi mogle doseći i nevjerojatnih 40 Celzijevih stupnjeva u hladu. Stoga se građane poziva na poseban oprez. Ne preporuča se izlazak iz domova između 10 i 17 sati. Pijte puno tekućine i izbjegavajte alkohol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:49