VOJNI PAKT

HRVATSKA SA SUSJEDIMA OSNIVA BORBENU SKUPINU EU Multinacionalna jedinica intervenirat će u slučaju krize

Hrvatska će zajedno s Italijom, Austrijom, Mađarskom i Slovenijom osnovati borbenu skupinu EU
 Robert Fajt / CROPIX

Vlada je danas održala prvu sjednicu nakon ljetne pauze. No, suprotno očekivanjima, na 'meniju' Zorana Milanovića i njegovih ministara danas se nije našao ni jedan zakon ili važniji propis.

ZA 290.000 EURA Vlada prodaje bivšu ambasadu u Budimpešti, ne koristi se već 13 godina

Prvo okupljanje ministara u Banskim dvorima nakon ljetnog odmora slobodno bismo mogli ocijeniti kao „light“ sjednicu.

Naime, sjednica Vlade trajala je oko pola sata. Dnevni red se sastojao od samo 12 točaka, mahom odluka i zaključaka, te davanja mišljenja Saboru o godišnjim izvješćima o radu nekoliko institucija. Izostao je i uobičajeni osvrt premijera Milanovića na aktualna zbivanja.

Zvijezde današnje sjednice Vlade bili su ministar financija Slavko Linić, koji je odradio nekoliko točaka dnevnog reda, te ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Hrvatski vojnici članovi Multinacionalne borbene skupine EU

Hrvatska s Italijom, Austrijom, Mađarskom i Slovenijom osniva Multinacionalnu borbenu skupinu EU. Odlučila je to danas Vlada prihvativši zaključak o prihvaćanju pisma namjere između ministarstava obrane pet spomenutih članica EU.

Nova bi borbena skupina pet zemalja trebala biti u stanju reagirati u slučaju izbijanja kriza. U njoj bi, prema prvim podacima, trebalo služiti 20 Hrvata. U Vladi smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj inicijativi jača njen međunarodni položaj, kako u EU, tako i u regiji.

Hrvatska postala član Satelitskog centra EU

Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 110. sjednice donijela Odluku o članstvu Republike Hrvatske u Satelitskom centru Europske unije (EUSC), priopćila je Vlada.

Satelitski centar Europske unije osnovan je u srpnju 2001. na temelju Zajedničke akcije Vijeća u kontekstu ovlasti EU u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Smješten je u Torrejónu de Ardoz u blizini Madrida. Osnovni je zadatak Satelitskoga centra pružiti podršku političkim institucijama EU pri donošenju odluka. Pomoć pruža istraživanjem i analizom informacija proizašlih prvenstveno iz analize satelitskih snimaka. Nastoji pomoći sprječavanju sukoba, podršci mirotvornim naporima ako do sukoba i dođe, osiguravanju učinkovite humanitarne pomoći u vrijeme prirodnih katastrofa i nemira koje je uzrokovala neka ljudska djelatnost. ( Hina)

Sprječavanje pranja novca: Vlada sklapa dogovore s poreznim oazama

Vlada je na današnjoj sjednici dala zeleno svjetlo izvješću o radu Ureda za sprječavanje pranja novca u prošloj godini.

U Banskim su dvorima zadovoljni radom te institucije, koja, kao je ocijenio ministar financija Slavko Linić, dobro usklađuje svoj rad sa sličnim tijelima u ostalim članicama EU. Ured je u 2012. poslao 238 upita u 57 zemalja, dok je sam zaprimio upite iz 77 zemalja.

Ured za sprječavanje pranja novca lani je 132 predmeta proslijedio drugim državnim institucijama, a kod šest slučaja, kazao je Linić, izdani su nalozi za pljenidbu imovine.

U fokusu rada Ureda, najavio je Linić, ubuduće će biti poslovanje s off-shore zonama.

Vladi će u tome posao olakšati nastavak sklapanja sporazuma o razmjeni podataka s poreznim oazama. Banski su dvori, naime, danas dali zeleno svjetlo o pokretanju postupka za sklapanje konvencije s Angvilom o automatskoj razmjeni informacija o dohotku od štednje u obliku isplata kamata. S britanskim otokom Guernseyjem u La Mancheu, koji je također porezna oaza, sklopit će se Sporazum o oporezivanju dohotka od štednje. ( A. M.)

Vlada prebacila potraživanja od NK Zadra na grad Zadar

Država je odlučila prenijeti potraživanja koja ima od Nogometnog kluba Zadar na Grad Zadar, kako bi se taj nogometni klub preoblikovao u sportsko dioničko društvo.

Radi se o preko 20 milijuna kuna, koje NK Zadar državi duguje na ime poreza i ajvnih davanja, te kamata. Vlada je ta svoja potraživanja danas odlučila prenijeti na Grad Zadar, koji će opet ta potraživanja zamijeniti za vlasnički ulog u NK Zadru u postupku njegova preoblikovanja u sportsko dioničko društvo. Ako Grad Zadar svoje udjele u NK Zadru bude otuđivao, morat će 30 posto na taj način ostvarenih prihoda uplatiti u državni proračun.

Sličnu odluku Vlada je danas donijela i za Hrvatski nogometni klub Šibenik, od kojeg na ime poreznog duga potražuje 54,3 milijuna kuna. Odluku o prijenosu tih potraživanja na Grad Šibenik Banski su dvori donijeli još u rujnu prošle godine, no došlo je do greške, budući da je od ukupnog duga tog kluba oduzet iznos od 4,7 milijuna kuna, koji se odnosi na rješenje pljenidbom novčanih sredstava Hajduka. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:30