MANJAK NADE

Hrvatski su šefovi prvaci u pesimizmu

Bit će još gore, nećemo zapošljavati, a možda i naplatimo neke dugove, tvrde vlasnici tvrtki

ZAGREB - Dok optimizam gospodarstvenika u zemljama u okruženju polako, ali sigurno jača, hrvatski direktori i dalje tonu u pesimizam. Najnovije istraživanje konzultantsko-revizorske kuće Deloitte pokazuje da su direktori naših tvrtki najpesimističniji u srednjoj Europi.

Čak 57 posto hrvatskih direktora očekuje da će se gospodarsko stanje u zemlji u narednih šest mjeseci pogoršati. Iako je to manje nego prije godinu dana, kada je čak 90 posto hrvatskih direktora strahovalo od produbljene recesije, zabrinjava u kojoj mjeri pesimizam i dalje “drži” naše poslovne krugove. Usporedbe radi, na pogoršanje općeg ekonomskog stanja u vlastitoj zemlji sada računa samo tri posto direktora u Poljskoj, šest posto u Slovačkoj i devet posto u Češkoj. Čak i u Rumunjskoj, najpesimističnijoj novoj članici Europske Unije (EU) obuhvaćenoj istraživanjem, pogoršanje gospodarske situacije u sljedećih pola godine očekuje znatno manje menadžera nego u Hrvatskoj.

Na dno ćemo stići 2011.

- To je realna slika u Hrvatskoj. Dok u drugim zemljama poduzetnici i direktori barem znaju pravila igre, kod nas nikad ne znaju što im nosi sljedeći rebalans i sljedeće povećanje proračunskog manjka - nove poreze ili neke druge namete?! - primjećuje Ante Babić, neovisni ekonomist.

- Mi još nismo dosegli dno, ono nas tek čeka sljedeće godine - upozorava Branko Roglić, vlasnik Orbica.

Iščekivanje pravog dna vidljivo je i iz odgovora direktora o perspektivama tvrtki kojima su na čelu.

I u tom segmentu, naime, dominira pesimizam, premda on nije toliko jak kao u pogledu oporavka gospodarstva u cjelini. Vidi se to i iz podatka po kojem čak 40 posto direktora vjeruje da su perspektive njihove kompanije pozitivne, dok crno na izglede vlastite tvrtke gleda njih samo 13 posto. Unatoč tome Hrvati i dalje prednjače po pesimizmu u pogledu ostvarivanja prihoda od prodaje, gdje gotovo četvrtina očekuje daljnji pad u sljedećih 12 mjeseci. To je i jedan i od glavnih razloga zašto samo desetina ispitanih direktora vjeruje da će njihova tvrtka povećati broj zaposlenika.

Nisu spremni na ulaganja

Ipak, pozitivno je što čak tri petine direktora očekuje da će broj zaposlenika u njihovim tvrtkama ostati razmjerno stabilan, što znači da ne slijedi lavina masovnih otpuštanja.

U porastu je i optimizam direktora u vezi s naplatom potraživanja, pa sada njih dvije petine vjeruje da će naplatiti svoja potraživanja. Direktori se više ne žale ni na dostupnost izvora financiranja jer ih 73 posto tvrdi da su im krediti razmjerno dostupni. Unatoč tome, hrvatski direktori, za razliku od kolega u drugim zemljama, nisu spremni za nova ulaganja.

Samo Hrvatima lošije nego 2009.

Polazište za mjerenje očekivanja je prosjek regije iz trećeg kvartala 2009. Već u sljedećem kvartalu u većini zemalja vladao je optimizam (indeks iznad 100), što se nastavilo i ove godine posvuda osim u Hrvatskoj (indeks ispod 100).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:55