REAKCIJE NA PAPINO PISMO

HRVATSKI SVEĆENICI ODUŠEVLJENI PAPINOM UPUTOM DA DIJELE OPROST ZA ABORTUS Don Damir Stojić: 'Mi smo to i dosad radili'

 Milivoj Keber / CROPIX

- Oduševljen sam odlukom pape Franje - bila je prva reakcija don Damira Stojića na Papino apostolsko pismo Misericordia et misera.

Samom objavom apostolskog pisma u cijeloj Katoličkoj crkvi, pa tako i u Hrvatskoj počinje vrijediti maksima po kojoj je svim svećenicima u Hrvatskoj dopušteno opraštati smrtni grijeh pobačaja.

No, te ovlasti svećenici su imali i ranije. Biskupi ne samo u Hrvatskoj imaju mogućnost dati ovlast određenim svećenicima za odrešenje grijeha kao što su kanonici, rektori i župnici koji su za taj grijeh osobama koje se pokaju odrešenje mogli dati svaki dan.

Ostali svećenici oprost grijeha mogli su dati samo u adventsko, božićno, korizmeno i uskrsno vrijeme.

- Papa Franjo je u Godini milosrđa tu ovlast dao svim svećenicima tijekom cijele godine. Sada je ta godina završila i da je meni danas (jučer op.a.) došla osoba koja bi nakon pokajanja tražila oprost, ja bih se našao u problemu i morao bih je poslati župniku koji ima tu ovlast ili u katedralu. Tako da nam je ovakva odluka pape Franje olakšala cijelu stvar - objašnjava Stojić.

No isto tako napominje da su na području Zagrebačke nadbiskupije svi svećenici mogli dati oproštenje grijeha u bilo koje vrijeme ako bi procijenili da bi se osobi zbog neodrešenja grijeha povećala trauma.

- Dakle, ‘de facto’ smo mogli, iako to skroz ‘de iure’ nije bilo napisano - objašnjava Stojić.

Kada je lani papa Franjo dao ovlast svim svećenicima da mogu vjernike odriješiti grijeha abortusa, dubrovački biskup Mate Uzinić objasnio je kako pobačaj u Katoličkoj crkvi nije samo smrtni grijeh nego i zločin koji ima unaprijed izrečenu kaznu izopćenja. Uvođenjem kazne za taj grijeh, objasnio je tada biskup Uzinić, Crkva je samo željela naglasiti potrebu zaštite nerođenog života i naglasiti da je to doista velik zločin, kako bi što više ljudi u situaciji u kojoj se nađu odustalo od tog zločina.

Don Damir Stojić naglašava da je “Crkva zbog abortusa, tog gnjusnog čina ubojstva nevinog djeteta, uvela pedagošku mjeru da se osoba može ispovjediti i nakon pokajanja zadobiti oprost samo u određenim crkvama i kod određenih svećenika”.

- Ta pedagoška mjera je ukinuta, i to je odlično - smatra don Damir Stojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:42