PAD SUSTAVA

HRVATSKO HVALA SRPSKOJ KONTROLI LETA 'Bili su to najšokantniji i najgrozniji trenuci u našim karijerama'

 CROPIX/FlightRadar

Hrvatska kontrola leta zahvalila se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) na profesionalnom i brzom reagiranju, jer je 30. srpnja preuzela kontrolu nad hrvatskim zračnim prostorom, kada je zbog nevremena u Zagrebu nestalo struje na radarskom sistemu, priopćila je SMATSA, a prenio Blic.rs .

- Željeli bismo prenijeti ovu poruku svim vašim članovima, svim kontrolorima u vašim službama, bez obzira jesu li ili nisu bili prisutni te srijede poslijepodne, koja, iako ispunjena stresom, na sreću nije imala fatalni ishod i još jednom veliko hvala svima vama, navodi se u pismu.

Naime, 30. srpnja u 13:22 došlo je do prodiranja vode u središnju prostoriju Oblasne kontrole zračne plovidbe u Zagrebu, te do velikog prekida u opskrbi strujom. Izgubila se radarska slika i frekvencija na gotovo svim pozicijama, pa je tada po prvi puta zbog nevremena zatvoren zračni prostor iznad Hrvatske.

Minute dok Srbija, od koje je zatražena pomoć, nije raščistila hrvatsko nebo, bile su, za većinu kontrolora, najšokantniji i najgrozniji trenuci u njihovim karijerama, navodi se u pismu.

Hrvatska kontrola leta, uz svoj teritorij, kontrolira i 45 posto zračnog prostora BiH, dok je ostalih 55 posto u nadležnosti SMATSA.

Uz Srbiju i dio BiH, SMATSA kontrolira i zračni prostor Crne Gore te dio Južnog Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:52