OVO IM JE BITNO

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poslalo važnu poruku svima koji žele glasati: Jedna će županija proglasiti neradni dan

Svi birači iz BiH koji se moraju registrirati za izbore prijave trebaju dostaviti u jedno od diplomatsko-konzularnih predstavništava

Dragan Čović

 Antonio Balić/Cropix

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH pozvalo je u ponedjeljak hrvatske državljane s pravom glasa u toj zemlji da se prethodno registriraju kako bi mogli glasovati na izborima za Sabor koji će se u XI. Izbornoj jedinici održati dva dana, 16. i 17. travnja.

Za birače koji nemaju prebivalište u RH i koji u osobnom dokumentu nemaju upisanu adresu prebivališta u inozemstvu moraju podnijeti „Zahtjev za aktivnu registraciju“ kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Birači kojima je pak izdana osobna iskaznica s upisanim prebivalištem izvan Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će moći glasati u konzularnom području gdje su prijavljeni, pojašnjavaju iz Veleposlanstva RH u BiH.

S druge pak strane birači s prebivalištem izvan RH koji će se na dan održavanja izbora nalaziti u konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti „Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije“.

Treća skupina birača su hrvatski državljani s mjestom prebivališta u Hrvatskoj koji će se za vrijeme izbora zateći na području BiH. Oni moraju podnijeti „Zahtjev za prethodnu registraciju“ u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Svi birači iz BiH koji se moraju registrirati za izbore prijave trebaju dostaviti u jedno od diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u BiH u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u subotu, 6. travnja 2024.

Birači koji imaju i pristup usluzi e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti online.

S obzirom da će se izbori za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini kao i širom svijeta održavati u radnome tjednu tijekom dva dana u utorak 16. i srijedu 17. travnja glasovanje će se organizirati u drugim društvenim objektima, a ne u školama kako je to bilo ranijih godina.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je obraćajući se na na subotnjem Općem Saboru HDZ-a najavio kako će dani izbora za Sabor i u BiH biti neradni dani što je kritiziralo više bošnjačkih političara u BiH.

Premijer Županije zapadnohercegovačke Predrag Čović naznačio je kako će ova županije proglasiti neradni dan kako bi hrvatski državljani mogli glasovati.

"Mi to možemo učiniti jer imamo Zakon o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj i u zakonu se navodi da vlada ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim“, rekao je Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:47