LOŠE VRIJEME

HRVATSKOJ PRIJETI PROMETNI KOLAPS USRED VELIKE TURISTIČKE SMJENE Upozorenje iz HAC-a: 'Prognoza je nepovoljna, možda zatvorimo dijelove Dalmatine'

Ilustracija, Maslenički most
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Iz Hrvatskih autocesta u subotu su poslali priopćenje za sve vozače koji će tijekom nedjelje putovati autocestom A1 od Zagreba prema moru i obrnuto. HAC ONC tvrdi da su od DHMZ-a zaprimili prognozu s najavom olujnog vjetra i jake bure s olujnim udarima na podvelebitskoj dionici ceste, zbog čega se tijekom nedjelje, udarnog dana turističke smjene, očekuju poteškoće u prometu ili čak zatvaranje dijelova autoceste.

- Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine (HAC ONC) danas su od Državnog hidrometeorološkog zavoda zaprimile prognozu s najavom olujnog vjetra na podvelebitskoj dionici autoceste A1. Prema prognozi DHMZ-a podno Velebita očekuje se umjerena i jaka bura s olujnim udarima što bi moglo stvoriti poteškoće u prometovanju autocestom, te zatvaranje dionice autoceste za sve ili određene skupine vozila. U slučaju zatvaranja dionice, HAC ONC će u suradnji s policijom isključivati promet s autoceste na obilazne pravce. Želimo istaknuti da zbog radova koje Hrvatske ceste izvode na obilaznim pravcima postoji mogućnost manje protočnosti prometa, navode u HAC ONC-u.

- Molimo korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja. Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, molimo ih da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111, napominju u HAC ONC-u.

Iz HAK-a su u subotu poslijepodne izvijestili da vjetar već stvara poteškoće na određenim dionicama cesta.

- Zbog bure, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između prolaza Vučipolje i vijadukta Božići (vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h) i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Autoceste su otvorene za sve skupine vozila. Kolnici su mjestimice mokri i skliski u središnjoj Hrvatskoj., navode u HAK-u.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u unutrašnjosti se u nedjelju očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho. Malo kiše može pasti ponajprije na istoku i u Lici. Na Jadranu pretežno ili djelomice sunčano. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverac. Najniža jutarnja temperatura između 12 i 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna između 21 i 26, na Jadranu od 25 do 29 °C.

Početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i vrlo toplo, od utorka i vruće. U srijedu uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne u središnjim i istočnim krajevima mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, ponegdje i izraženiji. Vjetar slab. Na Jadranu će u ponedjeljak uz obalu biti bure, prema otvorenom moru umjerenog sjeverozapadnjaka, a zatim će uglavnom puhati slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:40