SATIRA ILI LOV NA VJEŠTICE U SELCU

HTJELI SPALITI LUTKU GAY TATE S BEBOM 'Glasali smo PROTIV, željeli smo ismijati referendum'

Selce, 050314.Skandalozni mesopust u Selcu sa natpisom "gay dijete iz epruvete". Na fotografiji: mesopust Katarino Katarincic sa spornim natpisom.Foto: Sandro Rubinic / CROPIX
 Sandro Rubinić / CROPIX / Sandro Rubinic

Kad je u nedjelju s trogodišnjim sinom došla na maškare u Društveni dom u Selcu, Crikveničanka Martina osjećala se kao da joj je netko opalio šamarčinu. Dijete je dobila nakon dugotrajnog i bolnog postupka medicinski potpomognute oplodnje, što u Hrvatskoj prolazi tisuće žena, a na pozornici doma stajao je mesopust koji će tri dana poslije biti spaljen u tradicionalnom ritualu na mjesnoj rivi.

Kišobran s kondomima

Radi se o slamnatoj lutki koja simbolizira krivca za sve loše što se dogodilo u prošloj godini. Ove je godine na stolici, spreman za suđenje, sjedio lutak muškarca u roza trenirci, s kričavo zelenom perikom na glavi. Iznad njega bio je kišobran s kojeg vise kondomi. U naručju je držao lutku djeteta. Na papiru zalijepljenom na stolici, da ne bi bilo zabune, pisalo je: “Gay dijete iz epruvete”. Oko mesopusta su se igrala djeca, smijala mu se i fotografirala s njim.

- Osjećala sam se kao da sam ja gore, kao da mene pale, zajedno s mojim djetetom. Kao da se radi o lovu na vještice. Prijatelji su vidjeli kako mi je, govorili su mi: “Ma pusti, to su samo maškare”. Nemam ništa protiv maškara, dapače, volim ih, zato sam i došla sa sinom. Ali smatram da sam trebala reagirati - ispričala je majka koja je alarmirala javnost.

Neukusna šala

Priču je obznanila Udruga osoba s problemom neplodnosti Beta koja je oštro osudila neukusnu šalu.

Protiv organizatora koji su osmislili ovogodišnjeg pusta podignuta je kaznena prijava i danas je na ispitivanje priveden predsjednik Udruge mladih Fabijan Lončarić. Od cijelog slučaja ogradila se crikvenička osnovna škola koja je fotografiju pusta stavila na Facebook, kao i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina koji je rekao da ne podržava takav način izražavanja. Ana Lončarić Kostrenčić, predsjednica Mjesnog odbora Selce, izjavila je da je izvlačenjem satiričke priče iz konteksta nanesena velika šteta Selcu.

Nije ni iznesen iz Doma

Aleksandar Jović, konobar u lokalnom kafiću i član Udruge mladih Selce, koja organizira karneval, rekao je da je poruka pogrešno shvaćena.

- Mesopust se zove Katarino Katarinčić, a dijete predstavlja referendum na koji su suludo potrošeni milijuni, što smatramo najgorom stvari u 2013. Na drugoj strani je pisalo “Glasamo protiv”. U Selcu smo svi glasali protiv i podržavamo gay osobe i lezbijke - objasnio je.

Kontroverznog mesopusta fotografirali smo u Društvenom domu, gdje je čekao suđenje, odrubljivanje glave i paljenje. Članovi udruge, Emilio Lončarić, Adrijan i Lucijan Šoštarić i Mare, rekli su da dijete neće biti spaljeno, već da će ga u igrokazu posvojiti neki muškarac. Emilio je čak rekao da bi ova pozornost mogla podići popularnost maškara u Selcu. Pitamo ih imaju li se potrebu ikome ispričati.

- Ne, to je pust. Zafrkancija. Nemamo se kome ispričavati - rekao je Adrijan Šoštarić.

Na kraju mesopust nije ni izašao iz Društvenog doma, a na selačkoj rivi pročitan je manifest Udruge mladih u kojem su objasnili zašto je pust upravo takav.

Htjeli smo ismijati političare

Mesopust, iliti čovjek od slame, ove se godine zvao Katarino Katarinčić, i to iz više razloga.

Prvi je razlog, što je pokazano i u imenu, ne održavanje pučke fešte na blagdan svete Katarine, zaštitnice Selca, što je za naše mjesto svakako važan događaj.

Drugi je razlog svakako ismijavanje nepotrebnog referenduma o braku kojim se, prema našem mišljenu, ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice.

To mišljenje Selce je pokazalo i na referendumu jer je stanovništvo glasovalo većinom protiv, za razliku od ostatka Grada Crikvenice i Hrvatske, što je dovoljan razlog da taj društveni događaj bude obilježen i na maškarama.

Treći je razlog ismijavanje hrvatske političke scene, a posebice desne političke opcije koja tvrdi da “homoseksualci odgajaju homoseksualce” i ne podržavaju zakon o istospolnom partnerstvu, stoji u priopćenju Udruge, uz ispriku da im je žao što je ovaj događaj pogrešno shvaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:25