POSVAJANJE SIROČADI

Htjeli ste dijete s Haitija? Teško, država to više ne da

Problem je nefunkcioniranje državnih službi, ali i strah da bi netko posvojio dijete koje nije siroče

ZAGREB - Potresne slike razornog potresa na Haitiju i snimke uplakane djece kojima se ne zna sudbina roditelja nagnale su parove širom svijeta da pokušaju pokrenuti posvajanje malih Haićana. Prema podacima domaćih udruga za zaštitu djece i brojni hrvatski parovi javljaju se s istom željom.

Trgovina djecom

No, za sada informacije s Haitija nisu optimistične.

Novi postupci posvajanja djece iz potresom uništenog Haitija mogli bi krenuti ponovno tek za nekoliko mjeseci, a mogle bi proteći i godine.

Naime, tamošnje agencije upozoravaju da je haićanska Vlada prolog tjedna potpuno prekinula postupak zaprimanja novih molbi. Problem je nefunkcioniranje državnih službi, ali i strah da bi se u općem metežu moglo odobriti posvajanje djeteta koje zapravo nije siroče. Postoji i bojazan od potencijalne trgovine djecom.

Troškovi oko 20.000 USD

Drugim riječima, ako i neki par iz Hrvatske želi posvojiti dijete s Haitija to neće moći učiniti “po kratkom postupku”. A kada to i bude moguće, hrvatski parovi to neće moći pokrenuti preko domaćih institucija, nego bi se morali obratiti nekoj licenciranoj međunarodnoj agenciji za posvojenja.

U redovnim okolnostima postupak posvojenja malih Haićana trajao je između 18 i 24 mjeseca. Administrativni troškovi iznose najmanje 20.000 američkih dolara. Naravno, nije dovoljno samo platiti određeni iznos.

Stroga kontrola

Potencijalni posvojitelji morat će proći i strogu državnu kontrolu, provjeru financijskog stanja, mnogo papirologije. Prije odobrenog posvajanja morat će bar jednom doći na Haiti kako bi se upoznali s djetetom koje će im eventualno pripasti.

Prema dostupnim podacima, zakon na Haitiju dopušta posvojenje već sasvim malih jednomjesečnih beba pa sve do djece u tinejdžerskoj dobi, čak i dvoje djece odjednom. Pravo na posvojenje imaju parovi između 30 i 50 godina starosti, koji su u braku najmanje pet godina. Da bi ušli u program potencijalnih posvajatelja, parovi ne smiju imati više od dvoje vlastite djece s kojima žive. Moguće je i da žene bez partnera usvoje male Haićane.

Ministarstvo: S Haitijem nemamo nikakav sporazum

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi kažu da su zaprimili više telefonskih upita naših građana o mogućnosti posvajanja djece s Haitija, ali da u ovom trenutku država nema zakonske osnove da te molbe uputi na Haiti. Naime, Hrvatska nema s Haitijem nikakav međudržavni sporazum koji bi regulirao posvojenja. Naša država je tek u procesu pristupanja haaškoj Konvenciji o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, a i Haiti još nije potpisao Konvenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:26