POVEĆANJE MINIMALCA

'HUP IZVALIO BROJKU OD 50 TISUĆA OTKAZA JER IM JE INTERES IZAZVATI PRITISAK' Ministri Maras i Vrdoljak poslodavcima

 CROPIX

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatraju dobrim potezom povećanje iznosa minimalne plaće. Ministri drže da će tako dodatno zaštititi radnike.

Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koja ih je prekjučer optužila da će povećanjem minimalca za 170 kuna ugroziti 50.000 radnih mjesta, poručili su da Vlada ima razumijevanja za određene djelatnosti kod kojih će to utjecati na konkurentnost.

Paušalna procjena

- Dobro što se povećava iznos minimalne plaće kako bi se zaštitilo standard onih koji imaju najmanje plaće na tržištu. S druge strane, neki drugi troškovi će se smanjivati, a već je smanjen doprinos za zdravstvo. Uvijek treba imati razumijevanja za djelatnosti i industrije u kojima je visoka cijena rada da im se ne ugrozi poslovanje - rekao je Maras. HUP-ovu procjenu da se povećanjem minimalca izravno ugrožava 50.000 radnih mjesta u industriji drva, tekstila i kože Maras drži paušalnom.

- Ne volim kad netko izvali brojku - 50.000 otkaza će se podijeliti - jer je to HUP-ov način pritiska - poručio je ministar Maras.

Ministar Vrdoljak izrazio je razumijevanje za industrije koje su nisko produktivne pa će porast minimalca na 2984,78 kuna utjecati na njihovu konkurentnost.

Pogođena industrija

- Moramo pronaći model kako da im pomognemo i to kompenziramo, a s druge strane trebamo misliti na to da našim radnicima osiguramo porast minimalne plaće u okvirima rasta cijena i troškova života - rekao je Vrdoljak. Najviše su pogođene tekstilna, drvna i prerađivačka industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:12