LOŠA VIJEST

HUP O SNIŽAVANJU KREDITNOG REJTINGA 'Ovo nije iznenađenje, ne zasučemo li rukave i dalje će padati'

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's nije veliko iznenađenje, smatraju da se to moglo i očekivati te da je to loša vijest za investitore koji žele pokrenuti biznis u Hrvatskoj, a rezultat je neprovođenja reformi.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da će Moody's-vo snižavanje kreditnog rejtinga dodatno pridonijeti poskupljenju kredita koje će tražiti Hrvatska i poslovni subjekti na tržištima kapitala.

U telefonskoj izjavi za Hinu Majetić je rekao kako je to upozorenje da su potrebne promjene i reforme koje će konačno u Hrvatskoj stvoriti konkurentsko okruženje za investicije i radna mjesta, kao i da svi zajedno konačno trebamo 'zasukati rukave' i to odraditi.

Poručuje i da odgovornost za sve nije samo na Vladi, koja mora biti lider promjena, nego i na svima u državi jer u promjenama trebamo svi sudjelovati.

Ako ništa ne promjenimo i ako nastavimo raditi malo ili ništa, kao prošle i zadnjih pet godina, rejting će i dalje biti isti ili čak i padati, a s time sigurno nećemo naprijed, kazao je Majetić.

Podsjetio je da HUP na sve to upozorava zadnjih 10 godina i da je sad stvarno krajnje vrijeme da se i kratkoročno i dugoročno odredimo spram reformi koje će voditi razvoju i većoj konkurentnosti.

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, koji označava neinvesiticijsku (špekulativnu) razinu, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti.

Rejting je snižen na Ba1 s dosadašnje investicijske razine Baa3.

Moody's je istodobno promijenio izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne ocjenjujući da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije i zaduženosti.

Kreditni rejting Hrvatskoj sredinom prosinca prošle godine snizila je i agencija Standard & Poor's, na BB+, na također neinvesticijsku (špekulativnu) razinu.

Prije toga je, krajem studenog, agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na BBB- (što je zadnja investicijska razina), ali je prognozu snizila sa stabilne u negativnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:26