VELIKA OPTUŽNICA USKOKA

I narkoboss iz Crne Gore dobio je našu putovnicu i osobnu!

Crnogorski narko boss Darko Šarić imao je hrvatsku putovnicu na ime Tomislav Savatović izdanu 2007. u hrvatskom konzulatu u Tuzli
 Bruno Konjević/CROPIX

Crnogorski narko boss Darko Šarić imao je hrvatsku putovnicu na ime Tomislav Savatović izdanu 2007. u hrvatskom konzulatu u Tuzli, ispostavi Orašje, dok je osobnu iskaznicu na isto ime ishodio u listopadu 2010. u Policijskoj upravi zagrebačkoj u Petrinjskoj ulici u centru Zagreba.

Proizlazi to iz optužnice koju je USKOK ovoga tjedna podigao protiv Zvonka Šendulovića i šestero suokrivljenih da su za cijenu od 10.000 eura krivotvorili putovnice u čak 68 slučajeva.

Organizirana skupina

- Šendulović je pribavio putne isprave Mići Nikoliću, Igoru Dedoviću, Sretku Kaliniću, osobama iz kruga Darka Šarića, osobama iz Zemunskog klana ... Sveukupno je nabavio oko tisuću putovnica, među njima 20 do 30 za osobe koje sam mu ja doveo - izjavio je to u svom iskazu u istrazi zaštićeni svjedok zaveden pod pseudonimom Neno.

Putovnica na ime Tomislava Savatovića, za koju su istražitelji utvrdili da je napravljena za Darka Šarića, izrađena je, uz angažman optužene skupine, 17. svibnja 2007. u Konzulatu RH u Tuzli. Preciznije, sve se odrađivalo preko ispostave tog konzulata u Orašju, gdje su radili suoptuženi Marijan Dominković i Marinka Tupaja. U priloženoj dokumentaciji bila je osobna iskaznica BiH i domovnica iz matičnog ureda u Gračacu. Sve je glasilo na Savatovića, kao i krivotvoreni izvadak za nekretninu u Zagrebu. Jedna svjedokinja potvrdila je da joj je Šendulović platio 100 eura da uz punomoć odjavi Tomislava Savatovića u Gračacu, a potvrda je iskorištena za ishođenje osobne iskaznice u Zagrebu.

Veza u Petrinjskoj

Tako je Šendulović, koristeći “svoje” ljude u konzularnom uredu RH, pokrenuo izradu putovnice za Darka Šarića, lice s Interpolove crvene tjeralice, te ju je preuzeo u lipnju 2007. Koristeći putovnicu na ime Savatovića, u srpnju 2007. “ekipa” je podnijela zahtjev za izdavanje osobne u PU Zagrebačkoj. Zanimljivo je, međutim, da je suoptužena službenica ZG policije Radojka Cvetković još u rujnu 2006. izvršila provjeru u MUP-ovu sustavu na ime Savatovića. Radi se o osobi koja je 90-tih napustila RH, a po godinama odgovara Šariću. Prema optužnici, Šendulović i ekipa, u kojoj su bili i policajci iz PU Osječko-baranjske Bruno Margaretić i Zoran Rudnički te srpski državljanin, odbjegli Darko Gojić, imali su uhodan način rada. Najprije su policajci preko sustava MUP-a pronalazili osobe koje su napustile RH. Potom je Šendulović, mahom preko Gojića, organizirao ishođenje dokumenata. Gojić je dokumente podizao u Matičnim uredima po Hrvatskoj koristeći krivotvorene punomoći. Tome je trebalo još pridodati krivotvorenu BiH osobnu iskaznicu.

Najveći broj krivotvorenih putovnica izdan je u ispostavi tuzlanskog Konzulata RH u Orašju te u ZG policiji, ali ponekad i u hrvatskim veleposlanstvima u Sarajevu i Beogradu, pa čak i u Bruxellesu.

Zaštićeni svjedok Neno ispričao je da je Šendulović u pravilu naplaćivao 10.000 eura po putovnici.

- Pričao mi je da ima ljude po konzulatima, vezu u Petrinjskoj, gospođu Cvetković, da se ne treba bojati. Putovnice su se u pravilu izrađivale za ljude koji nisu smjeli u inozemstvo ili su imali problema sa zakonom - naglasio je zaštićeni svjedok.

‘Bojala sam se, ali su mi rekli da šutim’

Okrivljenici su mahom negirali sudjelovanje u izradi i naplati lažnih putovnica. Šendulović je potvrdio da je samo u tri do četiri navrata molio Dominkovića za pomoć pri izdavanju putovnica. Slično je iskazivao i voditelj ureda u Orašju Marijan Dominković te je odgovornost prebacivao na Marinku Tupaju. Ona je priznala da je bila svjesna u čemu sudjeluje, ali da je šutjela jer je to tražio Dominković. - Izdala sam i putovnicu za Sretka Kalinića. Prepoznala sam ga kada sam vidjela u vijestima da je počinio ubojstvo. Razgovarala sam s Dominkovićem, a on mi je rekao da samo šutim - istaknula je Tupaja.

Jedna osoba tražila je tri lažne putovnice na 3 imena

Osim za pripadnike raznih kriminalnih skupina, optuženici se terete i za izrade krivotvorenih putovnica i za nekoliko kupaca koji su imali drugačije interese. Primjerice, za konobara iz Vojvodine koji je želio raditi u zemljama EU ili za osobu iz Tuzle kojoj su hrvatski dokumenti trebali za kupnju nekretnine u Makarskoj. Istražitelji su došli do tih osoba koje su u svojim iskazima potanko opisali kako su pribavili lažne putovnice, s kim su kontaktirali, kome su i koliko platili. Izravno su pritom potvrdili da su u cijelom “aranžmanu” sudjelovali Zvonko Šendulović, Darko Gojić i Radojka Cvetković, što su dijelom potkrijepili i SMS korespondencijom. Jedan je svjedok opisao i kako je nakon ishođenja lažne putovnice došlo do određenih problema zbog čega je organizirana izrada putovnice na novi identitet.

U istrazi je utvrđeno i da je, primjerice, jedna osoba podnijela zahtjeve za izdavanje putovnica na različita imena i u konzularnoj ispostavi Orašju i u uredu u Usori. Također je zabilježen slučaj da je ista osoba, prema predanim fotografijama, u Orašju podnijela tri zahtjeva za izdavanje putovnica na tri različita identiteta.

Kad su je otkrili, Radojka Cvetković se rasplakala...

Iz iskaza kolega Radojke Cvetković iz policije u Petrinjskoj proizlazi da je okrivljena od njih često tražila pojedine provjere u informacijskom sustavu, kao i da je prebačena na Odjel za oružje nakon jedne afere. Naime, dogodilo se da je jedna stranka, koja je predavala dokumente, primijetila da je službenica na šalteru posumnjala u valjanost priložene BiH osobne iskaznice te je pobjegla iz policije. Ispostavilo se da je to bila, kako kažu njezini kolege, Radina stranka. Kada su joj priopćili što se dogodilo, R. Cvetković je počela plakati. Provedena je kontrola dijela njezinih predmeta i utvrđeno je da ih je pet, šest “sumnjive prirode”. U svima se radilo o osobama prvi put prijavljenima u RH temeljem vlasničkog lista za nekretninu na području Zagreba i ranije nisu imali izdan niti jedan dokument RH. Predmeti su proslijeđeni Odjelu organiziranog kriminaliteta što je dovelo do poništenja izdanih isprava. Radojka Cvetković je od kritičnog dana završila na bolovanju. Pojedine kolegice potvrdile su istražiteljima da su Cvetković često znale viđati u “šalter dvorani” u Petrinjskoj sa Šendulovićem kojega su kasnije prepoznali u novinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 15:51