STRANAČKA OPORBA

I Rajko Ostojić je mogući kandidat: 'Uskoro će se znati'

Milanovićev oponent možda će u utrku
 Goran Mehkek/EPH

“Još nema konačne odluke, ali uskoro će se sve znati”, kratko je odgovorio član Socijaldemokratske partije Hrvatske kada smo ga pitali je li istina da nekadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić također razmišlja o kandidaturi za predsjednika SDP-a.

Da ova informacija ima osnove, posredno je jučer potvrdio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji nije potvrdio da će se ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a, poručivši da će podržati kandidata koji u SDP-u bude okupljao i uključivao, a ne rastjerivao.

Kada je u travnju Milanović pobijedio Komadinu, Ostojić je bio jedini visokopozicionirani SDP-ovac koji je odlučio da se neće kandidirati za člana Predsjedništva ili Glavnog odbora.

“Borba se nastavlja, ali uz drukčiju strategiju”, tada je izjavio Jutarnjem listu i objasnio da će kao običan saborski zastupnik djelovati bez psihološkog pritiska i obaveze da po svaku cijenu brani odluke koje donese Zoran Milanović, čak i kada ih ne podržava. Ostojić je objasnio da nije htio istupati protiv politike SDP-a, ali poslije svih sukoba koje je imao s Milanovićem takvo što više nije moguće.

Premda je 2015. bio SDP-ov koordinator u 6. izbornoj jedinici, ljetos ga Milanović nije stavio na listu Narodne koalicije. Tada je Ostojić poslao pismo svim tamošnjim SDP-ovcima u kojem je naglasio da čvrsto vjeruje u pobjedu i da SDP mora biti iznad osobnih ambicija, ali i da “SDP nikada ne smije postati talac jednog čovjeka”. Naravno, mislio je na Milanovića.

Ako se Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić neće kandidirati, Rajko Ostojić uz Tonina Piculu ostaje glavni kandidat struje koja nekoliko godina zagovara drukčiji SDP od Milanovićeva.

Životopis: Milanović ga smijenio zbog Slavka Linića

Rajko Ostojić je od 2000. do 2002. bio zamjenik ministra zdravstva u Račanovoj Vladi, a od 2008. do ovih izbora i saborski zastupnik SDP-a. U međuvremenu je bio ministar zdravlja, a Milanović ga je smijenio kada se usprotivio izbacivanju Slavka Linića iz stranke. Na konvenciji SDP-a 2012. dobio je najviše glasova za potpredsjednika, ali njegova politička stagnacija počela je kada je prihvatio Milanovićevu ponudu da se suprotstavi Milanu Bandiću na izborima za gradonačelnika. Izgubio je, a tada je uslijedio i razlaz s Milanovićem, kojemu je bio jedan od glavnih saveznika kada se ovaj 2007. kandidirao za predsjednika SDP-a. Kulminacija njihova sukoba uslijedila je početkom ove godine. Ostojić je bio šef kampanje Zlatka Komadine i u više situacija izjavio da Milanović treba otići. Milanović je uzvratio privatnom kompromitacijom kako je on lobirao da Ostojić postane ravnatelj Interne klinike na Rebru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:54