KONAČNA ODLUKA NAKON VIKENDA

I ŠEF HOLDINGA BI NA SLOBODU Ljubičić nudi jamčevinu od 1,4 milijuna kn

Istražni sudac odobrio je Pripuzu izlazak iz istražnog zatvora nakon što je Pripuz ponudio 7,5 milijuna kuna jamčevine
Zagreb, 191014.Pantovcak 97.Pretres stana Slobodana Ljubicica nakon njegova uhicenja zajedno sa Milanom Bandicem, Petrom Pripuzom te jos 16 osoba.Na fotografiji: Slobodan ljubicic kod pretresa garaze.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević najavio je kako će danas predati prijedlog sucu istrage da se njegovu branjeniku odredi jamčevina od 1,4 milijuna kuna i da ga se pusti iz pritvora, javlja HRT .

Inače, jamčevina je sve češći način na koji hrvatski moćnici iz političkih i poslovnih krugova osiguravaju sebi izlazak iz istražnoga zatvora kad dođu pod udar kaznenog zakona.

'Nema šanse da bi Ljubičić utjecao na svjedoke ili uništavao dokumente'

Ovih će dana, bude li odluka suca zagrebačkoga Županijskog suda Zdenka Posavca na koju se DORH žalio potvrđena, izlazak iz Remetinca i obrana sa slobode biti omogućeni poduzetniku Petru Pripuzu, jednoj od najzanimljivijih figura koja je obuhvaćena istragom za korupcijski kriminal vezan uz zagrebačko Poglavarstvo i gradske tvrtke. Pripuza se, naime, tereti za poticanje vrha Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Istražni sudac Zdenko Posavec odobrio je Pripuzu izlazak iz istražnog zatvora nakon što je Pripuz ponudio 7,5 milijuna kuna jamčevine. Hoće li “kralj željeza” i izaći iz Remetinca, bit će jasno ovih dana kada Županijski sud odluči o žalbu DORH-a na odluku suca Posavca.

Petar Pripuz vrlo je bogat čovjek, ne samo u hrvatskim već i regionalnim okvirima, suvlasnik je CIOS-a, korporacije koja okuplja nešto više od tridesetak tvrtki koje se bave prikupljanjem i preradom otpada, željezom, otkupom i prodajom zemljišta i slično. Suvlasniku grupacije, čiji se godišnji promet mjeri u milijardama kuna, jamčevina od 7,5 milijuna kuna ne predstavlja problem.

Prije Pripuza uz pozamašne jamčevine iz istražnog su zatvora izašli varaždinski poduzetnik Davor Patafta koji je u srpnju 2011. izašao iz istražnog zatvora nakon što je uplatio 12 milijuna kuna jamčevine, dvije u gotovini, a deset u obveznicama. Pet mjeseci kasnije, pred Božić iste godine, iz Remetinca je uz zasad rekordnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna pušten bivši premijer Ivo Sanader.

Jamčevinu nije uplatio ni u gotovini ni u obveznicama, već su svojom imovinom vrijednom 12,4 milijuna kuna za njega jamčili Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana Sanader.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok također je u ljeto 2011. iz Remetinca izašao nakon što je dao jamčevinu od 2,6 milijuna kuna, i to zajamčenu obiteljskom imovinom. U kolovozu i rujnu 2012. iz Remetinca su pušteni Zadrani koje se tereti da su dio narkolanca: Elvis Mužanović uz jamčevinu od 3,8 milijuna kuna i Dražen Miletić uz jamčevinu od 2,2 milijuna kuna.

Zahvaljujući jamčevini od milijun kuna istražnoga se zatvora oslobodio i Dražen Dedi, bivši predsjednik Uprave Farmala.

Međutim, do slučaja Petra Pripuza nikome od navedenih “teškaša” izlazak iz istražnog zatvora nije odobren već nekoliko dana nakon uhićenja: svi su, prije izlaska uz jamčevinu, iza rešetaka proveli najmanje mjesec dana, a bivši premijer Ivo Sanader i godinu dana.

Jamčevina je u hrvatski kazneni postupak u sadašnjem obliku uvedena novim ZKP-om koji je u uskočkim predmetima na snazi od srpnja 2009., a u ostalim od 1. rujna 2011. godine.

Prema ranijem ZKP-u, osumnjičenik je sudu jamčevinu mogao ponudi samo ako je pritvoren zbog opasnosti od bijega. U sudskoj praksi, međutim, jamčevina gotovo da i nije postojala jer su istražni suci za njom posezali iznimno rijetko.

Međutim, prema sadašnjem ZKP-u, osumnjičeni koji završi u istražnom zatvoru sudu može ponuditi jamčevinu i ako je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja ili dovršetka već otpočetoga djela, ako je pritvoren zbog mogućnosti uništenja dokaza i utjecaja na svjedoke ili zbog ometanja kaznenog postupka, te zbog osobito teških okolnosti počinjenja djela.

- Onaj tko ima novca pošteđen je istražnog zatvora, onaj tko nema čami u Remetincu - sažeo je ovu novotariju ZKP-a preuzetu iz američkog kaznenog postupka jedan od istaknutih zagrebačkih odvjetnika “krivičara” kad smo ga upitali što misli o primjeni jamstva u hrvatskoj sudskoj praksi.

Međutim, i novi ZKP sucu istrage ostavlja mogućnost da potpuno isključi jamčevinu kao mogućnost izlaska iz pritvora. Članak 102. sadašnjeg Zakona o kaznenom postupku sadrži i odredbu u kojoj stoji: “Ako ocijeni da jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor, sudac će navesti okolnosti zbog kojih nalazi da je isključena zamjena istražnog zatvora jamstvom”. Dakle, sudac Zdenko Posavec imao je mogućnost odlučiti da jamčevinu uopće neće razmatrati i tu odluku obrazložiti.

Istraga kodnog naziva Agram jedna je od dosad najopsežnijih istraga u Hrvatskoj u kojoj se najavljuje ispitivanje čak 270 svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:40