MIŠEL JAKŠIĆ

'IAKO SMO PRIJATELJI, BERNARDIĆ MORA OTIĆI S ČELA STRANKE' Razgovarali smo s najnovijim SDP-ovcem koji traži odlazak šefa, kaže da ga mnogi podržavaju

Mišel Jakšić i Davor Bernardić
 CROPIX

Izgleda kako u SDP-u ne mogu bez internih potresa koji se ponavljaju u pravilnim intervalima. Mišel Jakšić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice, još je jedan od dužnosnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji je zatražio odlazak Davora Bernardića.

“SDP-u trebaju izbori ne samo za novog predsjednika, nego i za sva druga vodeća tijela stranke. Ako se ne provedu novi izbori za sva stranačka tijela i ako aktualne stranačke strukture ne prihvate nužnost promjene sadašnje situacije, SDP-u se može dogoditi najgora stvar – da postane irelevantna politička stranka koja će se baviti preraspodjelom ono malo preostalih fotelja”, izjavio je jučer u Telegramu.

Isto je potvrdio i u razgovoru za Jutarnji list, uz dodatno objašnjenje kako pad povjerenja javnosti u SDP počinje osjećati i u vlastitoj sredini. “Premda je SDP već 17 godina najjača stranka u Koprivnici, ljudi mi sve češće prilaze i govore da to kako izgleda naša stranka ne sluti na dobro.

Klanovi

Uostalom, slično je i u samom SDP-u jer svi znamo da sa sadašnjim vodstvom nemamo budućnost i zato sam odlučio javno predložiti Bernardićev odlazak, makar nemam ništa protiv njega, čak smo i prijatelji”, pojasnio je Jakšić.

Inače, koprivničkog gradonačelnika teško se može svrstati u neki od neformalnih klanova unutar SDP-a jer je na unutarstranačkim izborima 2016. podržao Zlatka Komadinu, a ne Zorana Milanovića, da bi kasnije bio uz Orsata Miljenića, iako je tada, njegov prijašnji favorit, Komadina, otvoreno stao uz Davora Bernardića.

Još u rujnu, Jakšić je bio jedan od pet SDP-ovih gradonačelnika koji su se otvorenim pismom obratili članstvu stranke, a uz njega - gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček, Čakovca, Stjepan Kovač, Umaga, Vili Bassanese, i gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, u kojem su pozvali na razgovor unutar stranke. Ubrzo je Kristina Ikić-Baniček u jednom intervjuu zatražila od Bernardića da odstupi, iste riječi izgovorili su SDP-ovci Peđa Grbin, Ranko Ostojić i Joško Klisović, a sada je iz ormara izišao i Jakšić.

Insajderi iz Socijaldemokratske partije će reći kako Mišel Jakšić nema preveliku težinu unutar stranke jer je mlad (ima samo 32 godine), i još nije potpuno profiliran političar, nego ga se doživljava kao projekt Zvonimira Mršića, bivšega gradonačelnika Koprivnice i do prošle godine, predsjednika Uprave Podravke.

Vodstvo

Iako će nekoliko sugovornika Jutarnjeg lista (radi se o pripadnicima različitih frakcija, no svi su članovi vodstva SDP-a) gotovo jednoglasno zaključiti da Jakšić nije onaj koji može pokrenuti promjene, također su doslovno svi spustili palac nadolje kada je riječ o Bernardiću:

“Svima u stranci je jasno da je Bero pogrešan izbor, a jedini koji to ne razumije to je on osobno. Međutim, predviđam kako će nas voditi do poraza na izborima, i tek potom će uslijediti njegova smjena i dolazak nekog novog”, drži član Predsjedništva, koji čak i ne spada među najžešće oponente Davora Bernardića.

Duboki rezovi

U stvari, teško je reći tko je ostao uz šefa SDP-a. Puno toga pokazala je nedavna sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je egzaltirani Zlatko Komadina poručio Bernardiću neka se j… i otišao s Iberova trga. U sjeni Komadinine verbalne poruke, nije zabilježeno kako su, također, iznervirani Bernardićevom idejom izbacivanja neistomišljenika iz stranke, uz negodovanje, sastanak ubrzo napustili Siniša Hajdaš-Dončić, pa Rajko Ostojić i Mihael Zmajlović. A kada Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, koji su doveli Bernardića na predsjednički položaj, javno pokazuju da vide kako je SDP pogrešno vođen, onda je jasno da su neophodni duboki rezovi. Samo što nitko među našim sugovornicima ne vjeruje da će se to desiti, makar će Mihael Jakšić potvrditi kako su mnogi pohvalili njegov jučerašnji istup. Na pitanje je li se javio njegov prijatelj Bernardić, uslijedio je očekivani odgovor: “Nije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:23