ZANIMLJIVA PLATFORMA

IDS okupio blok s vladajućim i oporbenim strankama, pogledajte tko je sve unutra: ‘Ovo je poruka i DP-u‘

Na listi će biti i HSLS, HNS, Posavec, Čačić, Rajko Ostojić, SDSS, a podržat će ih Bošnjaci, Talijani i župan Jelić

Valter Flego

 Alexis Haulot/

IDS je okupio blok centrističkih stranaka, uz podršku nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na nadolazećim Europskim izborima, potvrđeno je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora.

Uspostavljena je vrlo zanimljiva platforma koja je spojila dosad nespojivo – i oporbene stranke i vladajuće.

Uz IDS, koji i nosi ovu priču i čiji će sadašnji eurozastupnik Valter Flego biti prvi na listi, nas listi će biti i Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca, HSLS, HNS, Reformisti Radimira Čačića, SDSS, Socijaldemokrat Domagoj Hajduković, ali i bivši SDP-ovac Rajko Ostojić, IDS-ovi koalicijski partneri PGS, Unija Kvarnera i Istarska stranka umirovljenika, a podržat će je i neke druge manjinske stranke poput bošnjačke i talijanske, te šibensko-kninski župan Marko Jelić.

U ovoj priči nema Centra i Fokusa, budući da se u Fokusu događaju neke promjene nakon parlamentarnih izbora i očito da je došlo do raskola između vodstva stranke i gradonačelnika Svete Nedelje Darija Zurovca, koji je preferencijalnim glasovima osvojio mandat u Saboru. Zurovec, podsjetimo, govori da može podržati i lijevu i desnu Vladu, dok Fokus šalje priopćenja kako ni pod kojim slučajem neće s HDZ-om.

Poruka DP-u

Ivica Puljak, pak, očito ima neku svoju zasebnu priču.

Računica je, kaže nam sugovornik, jasna: liberalne i centrističke stranke na izborima su osvojile više od 100.000 glasova, što bi im bilo sasvim dovoljno za osvajanje jednog mandata u Europskom parlamentu, a poruka je da se u Hrvatskoj ipak može okupiti građanski centar koji poštuje drugačije i njeguje suživot s nacionalnim manjinama, što posebno dolazi do izražaja u Istri.

Ovo je, kaže nam drugi sugovornik, i snažna poruka Domovinskom pokretu koji u budućoj Vladi s HDZ-om ne želi pripadnike SDSS-a, da postoje i druge opcije.

Jedan od čelnika ovih stranaka kaže nam i da bi ovo mogao biti dobar test potencijalnog okupljanja građanskog centra u Hrvatskoj, o čemu se priča već godinama, ali se zbog narušenih odnosa među političarima nikada nije dogodila suradnja.

- Moja je ideja i da se formira i Klub u Saboru jer rezultat na izborima daje nam potencijal za okupljanje – kaže nam jedan od čelnika stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:30