SPORNI ISTUP

ILČIĆ NAŠOJ NOVINARKI POKUŠAO RAZJASNITI ŠTO JE GOVORIO NA KONTROVERZNOJ TRIBINI 'Ja nikada ne bih mogao postati žena kao što ste vi, koja je plodna'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- Napravljen je kupus kako bi se mene pokušalo prikazati seksistom. Iza čega stojim i što je znanstvena činjenica, jest to da hormoni utječu na osjećaje i raspoloženja.

Ta znanstvena činjenica nikako ne vrijeđa žene nego pokazuje pogrešnost rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim aspektima spolnosti - objašnjavao je u četvrtak Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast i savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, svoje riječi na studentskoj tribini “Istina o Istanbulskoj konvenciji”, nakon kojih je proglašen seksistom.

Kontrola točnosti

Ilčića smo zamolili da potvrdi točnost pročitanih rečenica, preuzetih s portala Forum.tm. Je li točan navod da “muški i ženski mozak drukčije razmišljaju i drukčije percipiraju stvari. Promjena spola zapravo je nemoguća”?

- Točan je navod. Da preciziram, promijeniti spol u potpunosti, u biti je nemoguće. Ja nikada ne bih mogao postati žena kao što ste vi, koja je plodna. Jer ja nikada ne bih mogao biti plodan - odgovorio nam je Ilčić.

Na upit je li točan navod “žene, za prvog dijela ciklusa kada je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su...”, Ilčić ponovno potvrđuje točnost.

Treći citirani navod iz njegova izlaganja na tribini, “o tome kako postoje biološke razlike, pa kod žena postoji povezanost tjelesne i emocionalne komponente”, nije točan, kaže Ilčić.

- To bi bio nonsens. Kao što hormoni utječu na osjećaje i raspoloženje žena, tako utječu i na raspoloženje muškaraca - pojašnjava predsjednik Hrasta.

Odgovor ministarstva

Upitan je li ministrica Obuljen Koržinek tražila njegovo očitovanje nakon govora na tribini, Ilčić odgovara: “Ministrica sigurno neće ulaziti u dio mog djelovanja koji se ne tiče mog angažmana u ministarstvu”. A odgovor ministrice na pitanje kako komentira Ilčićeve teze, glasi:

- Gospodin Ilčić sudjelovao je na tribini kao predsjednik stranke Hrast. U Ministarstvu kulture obavlja poslove i bavi se pitanjima suradnje sa sindikatima, radnim pravima i statusom umjetnika te najavljenim reformama institucionalnog sektora. Za sva pitanja vezana uz objašnjenja osobnih stavova gospodina Ilčića, molimo da se obratite njemu osobno ili predstavnicima stranke Hrast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:57