PROBLEM ZA ŠEFA MOL-A

'ILI SE ODAZOVI SUDSKOMPOZIVU ILI ŠALJEMO NALOG ZA UHIĆENJE' Bajić Hernadiju poslaoposljednji poziv pred privođenje

USKOK je 4. srpnja 2013. donio nalog za ponovno pokretanje istrage protiv šefa MOL-a i najavio druge mjere protiv njega
 CROPIX

ZAGREB - Hrvatska bi uskoro mogla raspisati europski uhidbeni nalog protiv prvog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija. Iako bi nadležna tijela RH odmah mogla ići s raspisivanjem europskog uhidbenog naloga, to se neće dogoditi, već će se mađarskoj strani dati još jedna mogućnost za suradnju u predmetu Ina - Mol.

U odgovoru DORH-a na pitanja Jutarnjeg lista oko postupanja s Hernadijem, navodi se da je USKOK 4. srpnja ove godine “donio nalog o nastavku istrage protiv osumnjičenika Zsolta Tamasa Hernadija” zbog kaznenog djela davanja mita, nakon što je 7. prosinca 2012. istraga bila prekinuta.

Pojasnili su kako osumnjičeni Hernadi nije bio dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, niti mu se putem međunarodne pravne pomoći mogao uručiti poziv, a također je bilo odbijeno njegovo ispitivanje pred nadležnim pravosudnim tijelom Republike Mađarske zbog “zaštite mađarskih nacionalnih interesa”jer bi to štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske, kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske.

Unatoč odbijanju suradnje, čime je zapravo blokirana istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj, USKOK nije predlagao sudu da odredi Hernadiju istražni zatvor što je preduvjet za raspisivanje međunarodne tjeralice. No, da je to i učinjeno, mađarske vlasti ne bi imale nikakvo pravo uporište za izručenje vlastitog državljanina. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU otvorila se i ta mogućnost kroz raspisivanje europskog uhidbenog naloga. Sada će DORH, kako se dade zaključiti iz njihova odgovora, zaigrati i na tu kartu.

Sve detalje slučaja i kronologiju slučaja Hernadi čitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:16