KAZNA ZBOG MALOG STAŽA

Ima stalni posao, a rodiljnu naknadu kao nezaposlena

 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB - “Morat ću se vratiti na posao samo 42 dana nakon poroda, koliko me zakon prisilio da budem doma, jer moja obitelj i ja ne možemo preživjeti od rodiljne naknade od 1663 kune. Iako sam stalno zaposlena, naknada mi je jednaka kao da sam nezaposlena, jer radim manje od godinu dana”, takvim se pismom Ministarstvu obitelji obratila trudnica ogorčena novim Zakonom o rodiljnim potporama. Prema tim odredbama, majka mora biti zaposlena najmanje 12 mjeseci da bi u prvih šest mjeseci dopusta primala naknadu u visini svoje pune plaće. Ako radi i jedan dan kraće, naknada će joj biti minimalna - 1663 kune - jednako kao i da ne radi.

Rade na crno

“Radila sam 8 i pol mjeseci i za to vrijeme za mene su uplaćeni doprinosi od 31.000 kuna. Nisam ništa muljala, otišla sam s posla 28 dana prije poroda, na što me obvezuje Zakon. Mnoge moje poznanice koje rade kod malih privatnika odlaze na čuvanje trudnoće čim zatrudne i primaju naknadu, a istovremeno rade na crno i primaju i plaću, na koju poslodavac ne mora plaćati namete. Razumjela bih da se moja plaća zarađena tijekom 8 i pol mjeseci podijeli sa 12 mjeseci i uzme prosječan, umanjen iznos kao iznos moje naknade”, ogorčeno piše.

Djeca sa smetnjama

Takve primjedbe svakodnevno stižu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu obitelji, zbog čega je prošli mjesec osnovano i posebno Povjerenstvo za praćenje provedbe Zakona, koje bi u konačnici trebalo pripremiti izmjene i dopune zakona.

- Stižu nam brojni upiti za pojašnjenja Zakona, i mi ih dajemo strankama. No, mi samo možemo citirati zakone, ništa drugo - kaže glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković.

Upravo odredba o 12 mjeseci, neslužbeno doznajemo, prepoznata je kao najspornija, no rupa u Zakonu, koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, ima više. Ističe se i odredba kojom je naknada roditeljima djece s težim smetnjama u razvoju sa 2500 smanjena na 2162 kune.

Zarada se ne dira

Velik broj roditelja buni se jer roditeljski dopust koji slijedi nakon djetetovih šest mjeseci ne traje do djetetove godine dana, već sljedećih 180 dana. Budući da svi mjeseci nemaju 30 dana, roditeljski dopust istječe četiri ili pet dana prije djetetova 1. rođendana i roditelj se mora vratiti na posao. Istodobno, jaslice primaju djecu tek kad napune godinu dana i ni dana ranije. “Kome ostaviti dijete tijekom te ‘razlike’?”, ogorčena, ljuta i tužna I. K. iz Zagreba.

Novinarka S. Č., majka djeteta s teškoćama u razvoju, koja koristi dopust radi njege djeteta, pitala je smije li honorarno raditi tijekom dopusta. Nije dobila odgovor jer Zakon nije to ni zabranio ni dozvolio.

Mnogi se roditelji također bune zbog odredbi da rodiljne i roditeljske naknade nisu podložne ovrhama. Iako je intencija bila da se tijekom prve djetetove godine ne dira zarada roditelja, mnogi su od njih očajni jer ne mogu dići kredit.

- Odbili su nas jer rodiljna naknada nije prihod, iako je u visini moje plaće - kaže V. R. iz Splita.

Neka se zloporabama bavi inspekcija

Odredba kojom se traži da majka mora imati najmanje 12 mjeseci staža da bi mogla tijekom prvih šest mjeseci dopusta ostvariti naknadu u visini pune plaće uvedena je u novi zakon kako bi se spriječile zloporabe, neslužbeno nam je objašnjeno u Ministarstvu obitelji. Naime, zakonodavac se bojao varijante u kojima bi se trudnice fiktivno zapošljavale jedan mjesec uoči početka dopusta na iznimno visoke plaće kako bi dobivale jednaki iznos na teret države. No, roditelji upozoravaju da bi se zloporabama treba baviti inspekcija.

5 glavnih problema

1. Majke s manje od 12 mjeseci staža ne ostvaruju tijekom prvih šest mjeseci dopusta naknadu u visini pune plaće, nego 50 posto osnovice, odnosno 1663 kune, jednako kao i nezaposlene majke. HZZO-u se javljaju i majke kojima nedostaje tek nekoliko dana staža

2. Zakon definira mjesec kao razdoblje od 30 dana pa roditeljski dopust, odnosno drugih šest mjeseci dopusta, ne traje do djetetova prvog rođendana, nego sljedećih 180 dana. Roditelji tako gube oko 5 dana dopusta: jaslice ne primaju djecu prije 1. rođendana, a majke se moraju vratiti na posao pet dana prije

3. Zakon je zakinuo roditelje djece s težim smetnjama u razvoju koji koriste dopust do djetetove 8. godine. Prema ranijim propisima, imali su pravo na naknadu u visini pet osnovica za socijalna davanja ili 2500 kuna, a po novim propisima 65 posto osnovice ili oko 350 kuna manje

4. Smije li se tijekom roditeljskog dopusta ili dopusta za njegu djeteta s teškoćama u razvoju honorarno raditi i legalno zarađivati novac? Naknada je tijekom tog razdoblja niska, maksimalno oko 2500 kuna, i ovakvih je upita sve više, posebno od žena čija zanimanja dozvoljavaju rad od kuće. Prednjače novinarke, prevoditeljice, lektorice. No, Zakon to ne definira .

5. Zakon ne spominje prava skrbnika i udomitelja: ako o djetetu mlađem od godinu dana zbog tragičnih okolnosti brigu treba preuzeti osoba koja nije roditelj, mogu li ostvariti pravo na rodiljni i roditeljski dopust i naknade?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:16