PRIHVAĆEN NOVI PRAVOPIS

IMAMO PRAVOPIS, DVOJBA JE RIJEŠENA! 'NEĆU' JE ISPRAVNO, A MOŽETE PISATI I 'NE ĆU' Vijeće Instituta za jezik donijelo odluku

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prihvatilo je verziju pravopisa na kojoj je radilo 14 stručnjaka te institucije. Radna verzija pravopisa predstavljena je sredinom travnja nakon čega je uslijedilo mjesec dana javne rasprave
 Admir Buljubašić/CROPIX

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prihvatilo je verziju pravopisa na kojoj je radilo 14 stručnjaka te institucije. Radna verzija pravopisa predstavljena je sredinom travnja nakon čega je uslijedilo mjesec dana javne rasprave.

Bez bitnih izmjena

- Završna verzija je poboljšana, ali se, ipak, ne razlikuje bitno u odnosu na radnu verziju, osim što je u njoj veći broj tzv. dopuštenih rješenja odnosno pravopisnih dvostrukosti iako smo nastojali da one i ovom slučaju budu svedene na najmanju moguću mjeru. Bez obzira na to što je veći broj dvostrukosti, one su i dalje normativno hijerarhizirane odnosno jasno je kojoj se inačici daje prednost za korištenje u udžbenicima, administrativnim tekstovima i javnoj komunikaciji - objašnjava ravnatelj Instituta Željko Jozić.

Novi pravopis, primjerice, preporuča da se piše “neću”, ali dopušta da se koristi i famozno “ne ću”. - Nakon javne rasprave odlučili smo se za veći broj pravopisnih dvostrukosti jer ideja ovog pravopisa jest da bude pomirbeni pravopis, pravopis nastao na dogovoru i dijalogu i uvažili smo uvjerljive argumente sudionika javne rasprave. Zanimljivo, dobili smo čak i poruku Hansa Zehetmaira, bivšeg bavarskog ministra kulture i predsjednika Vijeća za njemački pravopis, koji nam je poručio da učimo na njihovim greškama i ne isključujemo javnost. Naime, oni su 1996. objavili svoju završnu verziju pravopisa, a rasprave su trajale sljedećih deset godina. Savjetovao je i da pravopisna pravila ne postavljamo kruto jer je jezik živ.

Novi udžbenici

Pravopis Instituta za jezik i jezikoslovlje bit će predstavljen sredinom lipnja. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potvrdili su da će udžbenici za 2014./2015. biti lektorirani u skladu novim pravopisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:24