ŠTO NAM DONOSE POREZNE IZMJENE >> POGLEDAJTE INFOGRAFIKU

Imućnija obitelj s dvoje djece zbog PDV-a i manje plaće ostaje bez 3000 kuna godišnje

Zaposleni roditelji s djecom najviše će profitirati od novog sustava oporezivanja plaća, i to posebno oni s višim primanjima. Roditeljima troje i više djece s visokim plaćama neto će primanja osjetnije narasti.

Konkretno, samcu s neto plaćom od oko 10.000 kuna u nekom gradiću s prosječnim porezom od 12 posto, plaća će nakon 1. ožujka pasti za oko 340 kuna. Kolegi s istom bruto plaćom (15.600 kuna), koji ima jedno dijete, plaća će pasti 100 kuna, onome s dvoje djece narast će za 40-tak kuna, a zaposleniku s troje djece plaća će biti veća za 160 kuna.

Međutim, na zaposlene s nižim primanjima ova će mjera minimalno ili nikako utjecati. Plaća im, doduše, neće padati, ali im neće ni rasti.

Dohodak i odbitak

Primjerice, roditelju dvoje djece, koja su mu porezna olakšica, s plaćom od 5.500 kuna bruto, neto plaća će narasti za oko 60 kuna - s 4.340 na 4.400 kuna. On uopće neće plaćati porez, jer je njegov osobni odbitak s dvoje djece veći od njegovog dohotka.

Dohodak je bruto plaća umanjena za mirovinske doprinose. Od dohotka se odbija osobni odbitak i tako se dobiva porezna osnovica, na koju se obračunavaju porezne stope te, na kraju, prirez.

Dohodak kod ove konkretne osobe iznosi 4.400 kuna, a osobni odbitak - dakle iznos na koji ne mora plaćati porez - 4.840 kuna. Dozvoljeni neoporezivi dio plaće mu je veći od dohotka, pa mu se porez neće ni naplatiti. Njegova neto plaća stoga je jednaka dohotku i iznosit će 4.400 kuna.

To je primjer radnika koji svojim primanjima uopće ne može do kraja iskoristiti svoju poreznu olakšicu. Kad bi imao troje, četvero ili više djece, njegova bi plaća opet bila ista i olakšica mu ne bi donijela ni kunu povećanja neto plaće. Uvećani osobni odbitak od 7.040 kuna, na koji imaju pravo roditelji troje djece, njemu ne bi značila baš ništa - njegova je cijela bruto plaća manja od toga, a ne postoji način da ga se oslobodi plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Neće dobiti ni kune

To je razlog zbog čega dio demografa odavno upozorava da je ovakva porezna olakšica na djecu neučinkovita i nije u službi socijalne pravde, jer mnogo više pogoduje onima s višim primanjima ili, socijalno govoreći, onima kojima manje treba.

Primjerice, kolega ovog radnika, također otac dvoje djece, koji ima 500 kuna bruto veću plaću (6.000 kuna) mnogo će više profitirati. Njemu će, prema novom poreznom sustavu, plaća narasti dvostruko više, odnosno za gotovo 130 kuna. No, ni njemu olakšica za treće dijete neće donijeti ni kune.

Djeca su do 18. godine

Povećanje PDV-a na hranu bitno će osiromašiti kućne budžete, dok će uvođenje niže stope za dječju hranu imati minimalan učinak. Još uvijek nije posve jasno što će sve biti dječja hrana. Tu će se vjerojatno naći adaptirana mlijeka i kašice - dakle hrana koju djeca jedu do prve godine života. Nakon prvog rođendana, većina djece jede istu hranu kao i odrasle osobe. Stoga se roditelji s pravom pitaju: znaju li vladajući da su djeca osobe do 18., a ne do prve godine života?

Opširnije o smjernicama Vladina proračuna i mjerama štednje pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:25