PUT U STEČAJ?

Ina prekida isporuku plina Diokiju zbog duga od 120 milijuna kuna

U Ini tvrde da Dioki isporučeni plin i etan nije plaćao u proteklih 300 dana
zagreb, 130605dioki - remontfoto dragan matic-mag-
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Ina je danas započela proces prisilene naplate duga od 120 milijuna tvrtki Dioki za isporučeni etan te prirodni plin, objavila je ova tvrtka. Tako će u sljedećih pet dana Diokiju biti obustavljena isporuka etana, a dva dana kasnije i plina.

Ova sredstva su najvažniji elemnet za proces proizvodnje u Diokiu tako da bi se moglo dogoditi da ova tvrtka u potpunosti obustavi svoju proizvodnju. Ovo je prvi puta da je Ina zbog duga jednog velikoj tvrtki odlučila obustaviti dostavu plina. Dioki, u vlasništvu Roberta Ježića, dnveno od tvrtke Prirodni Plin, koja je u sastavu Ine, uzima oko 170 tisuća metara kubnih plina i jedan je od većih klijenata Ine.

U samoj Ini tvrde kako je ovo rezultat višemjesečnih neuspješnih pregovora sa Diokiem koji isporučeni plin i etan nije plaćao u proteklih 300 dana, odnosno još od 2009. godine.

Predsjednik Uprave Diokia Zdenko Belošević ovih je dana u medijima tvrdio kako dug iznosi nešto manje od 120 milijuna kuna, da bi skoro u istoj rečenici kazao da visinu duga tek treba utvrditi. Belošević je u jednom intervjuu kazao kako će u slučaju obustave plina Dioki morati otići u stečaj, a 1000 zaposlenih će dobiti otkaz.

Samo nekoliko sati nakon objave ove izjave, Dioki je je na upit Burze, objavio kako Diokiu ni u slučaju prestanke dobave plina ne prijeti stečaj. No, predsjednik uprave Diokia nije pojasnio zbog čega Dioki, koji najveći dio svojih proizvoda izvozi, nije plaćao za isporučenu robu.

Putem medija iz Diokia su radili pritisak na Inu tvrdnjama kako će skoro pola Zagreba odletjeti u zrak ukoliko im se iskopča plin. U Ini tvrde kako su svjesni sigurnosnih aspekata prekida isporuke plina te su navedeni rokovi obustave isporuke u skladu su s vremenskim rokovima potrebnim za pripremu postrojenja te s dosadašnjom praksom i planovima zaustavljanja postrojenja na siguran način.

Dioki optužuje MOL da želi uništiti konkurenciju

Ina je Diokiu isporučivala plin i tijekom ove godine, iako Dioki uopće nije potpisao ugovor o isporuci prirodnog plina za ovu godinu. Naime, odbili su potpisati godišnji ugovor jer je Ina cijenu plina na početku godine povećala za 20 posto, odnosno na 1,47 kuna za kubni metar plina. Tu cijenu u Diokiu smatraju nerealno visokom te optužuju MOL da svojim monopolističkim položajem na tržištu želi uništiti konkurenciju u području petrokemijske industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:41