5000 GLASOVA ZA DRUGI KRUG

INFLACIJA KANDIDATA U SDP-u, HOĆE LI SE NEKI POVUĆI? 'Bernardić sigurno u drugom krugu protiv Ostojića ili Miljenića'

 Damjan Tadić / CROPIX

- Novog predsjednika zasigurno ćemo dobiti u drugom krugu, 26. studenoga kada će se najvjerojatnije birati između Davora Bernardića i Orsata Miljenića, ili između Bernardića i Ranka Ostojića.

Po mojoj procjeni, za ulazak u drugi krug izbora bit će dovoljno svega 5000 glasova - govori jedan od istaknutijih članova Predsjedništva SDP-a, prognozirajući ishod unutarstranačkih izbora na kojima će se po principu jedan član - jedan glas birati nasljednika Zorana Milanovića, a tjedan dana nakon toga i sva druga tijela. Konvencija SDP-a sazvana je za 3. studenoga i na njoj će se izabrati novi Glavni odbor i novo Predsjedništvo.

Za sada je namjeru isticanja kandidature za šefa SDP-a iznijelo čak osam članova stranke. To su Tonino Picula koji si je umanjio izglede najavom da bi kao šef stranke ostao u Bruxellesu, potom bivši ministar policije Ranko Ostojić, onda ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, čija je najveća mana što je samo šest mjeseci član stranke, potom šef slavonskog SDP-a Domagoj Hajduković, zatim predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. Kandidaturu su istaknule i tri žene: Vesna Škulić, predsjednica Foruma žena SDP-a, Gordana Sobol te SDP-ova međunarodna tajnica Karolina Leaković.

Formalne kandidature se moraju istaknuti do 1. listopada, a potom kreće prikupljanje potpisa. Treba ih prikupiti 1000, a kandidati za to imaju rok od 30 dana. Slijedi kampanja, pa prvi krug izbora 19. studenoga, a vjerojatni drugi je zakazan za 26. studenoga.

Jedan od naših sugovornika procjenjuje da će se do 1. listopada neki kandidati vjerojatno i povući. Neki, kažu naši sugovornici, ni nemaju stvarnu namjeru doći na čelo SDP-a, nego im kandidatura služi za promociju. U tu kategoriju stavljaju Domagoja Hajdukovića, Karolinu Leaković, pa čak i Gordanu Sobol.

- Kandidiram se iz više razloga. Dugo sam u stranci, puno sam joj dala, ali joj puno i dugujem. Svojim znanjem i iskustvom želim pomoći da SDP prođe kroz ovo teško razdoblje - kaže G. Sobol, ali ističe kako je vrijeme da progovore žene u SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49