Tko stoji iza Amanresorta, jednog od najvećih ulaganja u turizam

Investitor luksuznog hotela u Cavtatu partner je člana trijade kojeg je hapsio FBI

Dug tvrtke Bonavena grčkog biznismena P. S., investitora Amanresorta, nalazi se na listi poreznih dužnika

Grčki poduzetnik P. S. u ljeto 2013. najavio je gradnju lukzusnog hotelskog resorta Amanresorta u Cavtatu. Investiciju je predstavio kao najjaču i najluksuzniju u hrvatski turizam, vrijednu 30 milijuna eura. Ali radovi na lokaciji nekadašnjeg odmarališta Makedonija do danas nisu počeli. Istodobno se u Poreznoj upravi nagomilala kamata na dug tvrtke Bonvena hoteli čiji je osnivač upravo S.

Porezni dug iznosi 3,2 milijuna kuna, što je vidljivo na listi poreznih dužnika, a većina duga odnosi se na porez na promet nekretnina. I račun hrvatske S. tvrtke u blokadi je više od 500 dana, od listopada 2013. godine. Grčki poduzetnik ima dva lokalna poslovna partnera, Maru Balića i Jakšu Ivanuša. Uspjeli smo doći do bivšeg vaterpolista Balića. Kaže da je projekt zastao, jer su se razočarali u pregovorima s bankama.

- P. S. jako se razočarao, ali pokušavamo ga nagovoriti da ne odustane. Pregovarali smo s HBOR-om, pa sa Sberbankom, no razočarali smo se - rekao je Balić i dodao da je upravo prije sedam dana S. tim doletio privatnim jetom kako bi se razgovaralo o projektu. Pokušavaju ga, kaže Balić, održati na životu.

Prostitucija i droga

- Gospodin S. upoznat je s poreznim dugom i mi smo u pregovorima s Poreznom upravom oko toga - govori Balić, koji kaže da je S. “globalni igrač uključen u deset do petnaest projekata širom svijeta”. Kontaktirali smo i PR agenciju koja je sudjelovala u prezentaciji projekta, te su nam rekli da se investicija od tada, koliko im je poznato, nije pomakla s mjesta.

- Pošaljite na mail, ali ne možemo danas odgovoriti jer vlasnik možda nije u našoj vremenskoj zoni - rekli su nam u PR agenciji.

A tko je uopće grčki poduzetnik, koji je prije više od godinu dana u našim medijima najavljivao milijunsku investiciju? O njemu se u nas ne zna gotovo ništa. Prezentiralo ga se kao grčkog biznismena, većinskog dioničara Amana u Crnoj Gori, Veneciji i New Yorku, bivšeg predsjednika nogometnog kluba AEK, te nekadašnjeg direktora marketinga CNN-a za Jugoistočnu Europu.

No, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore otkrio je i mračnu stranu njegovih poslovnih veza te umreženost s malezijskim milijunašem Wei Seng Phuaom, koji je u srpnju prošle godine uhapšen u Las Vegasu zbog organiziranja lanca ilegalnog klađenja te poslova u Crnoj Gori s ljudima bliskim premijeru Mili Đukanoviću.

Američki FBI optužio je Phuau da je ilegalnim klađenjem stekao oko 300 milijuna dolara, a povezali su ga čak i s kriminalnom organizacijom 14K Triad. Riječ je o azijskoj mafiji koju je u Kini, kao antikomunističku organizaciju, 1945. osnovao general Kot Siu-wong. U kineskom građanskom ratu preselila je u Hong Kong i prerasla u najveću trijadu na svijetu. Devedesetih godina imala je 25.000 pripadnika koji su se bavili prodajom droge, prostitucijom, trgovinom ljudima, pranjem novca, reketarenjem i ilegalnim klađenjem. Tada je bila poznata po brutalnim ubojstvima, ali poslije incidenta u Macauu, kada je uhapšen lider, promijenila je stil te se danas uglavnom bavi pranjem novca i lihvarskim kreditima.

Crnogorski pasoš

Američki FBI, izvještava Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Phuau je okarakterizirao kao visokorangiranog člana spomenute kriminalne organizacije.

Wei Seng Phua

Phua je u Crnoj Gori dobio i državljanstvo, u razdoblju od listopada 2013. do listopada 2014., i to na prijedlog crnogorskog premijera. Trebao je postati, pišu novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, i ambasador San Marina u Crnoj Gori. Još 2011. dobio je diplomatsku putovnicu San Marina, kako bi postao nerezidentni ambasador u Crnoj Gori, gdje je već imao uhodan biznis. Ali, to je propalo jer je nakon prvog hapšenja u Macauu u lipnju 2011. pozvan da vrati diplomatsku putovnicu.

U Centralnom registru privrednih subjekata u Crnoj Gori Phua se prvi put pojavio 2010. kad je u Podgorici osnovao tvrtku Really Useful (u prijevodu: Zaista korisna).

Kao djelatnost te tvrtke navedene su konzultantske usluge. Desetak dana kasnije Phua je postao i suvlasnik (sa 16 posto) podgoričke tvrtke First Seafront Estate, a upravo nju je još u prosincu 2007. osnovala kompanija Golden Estate, čiji je izvršni direktor grčki biznismen.

I on je zahvaljujući premijeru, otkrivaju novinari CIN-a, postao državljanin Crne Gore. Kao predsjednik borda direktora firme Adriatic Properties (osnovane u listopadu 2006.) postao je zakupac Grad hotela Sveti Stefan, ali je poslove u Crnoj Gori vodio za potrebe grčkog biznismena Viktora Restisa, vlasnika Restis grupe. Restis je, pak, uhapšen u ljeto 2013. godine u Grčkoj zbog istrage o financijskim malverzacijama.

S. se, osim nekretninama, bavio i bankarstvom. Novinari CIN-a tvrde da su imali uvid u revizorski izvještaj njegove First Financial banke (sada Universal Capital) iz 2013. godine.

Bankarski poslovi

U tom izvještaju navedeno je da je banka na osnovu Sporazuma o podmirenju duga od 3. prosinca 2013. stekla nekretnine u katastarskoj opatini Reževići I, ukupne površine 22.172 kvadrata, koje su bile u vlasništvu Phuaove firme First Seafront Estate. Vrijednost nekretnine koju je stekla S. banka procijenjena je na 2,245.000 eura.

Tim je sporazumom podmiren ukupan dug od 2,076.000 eura, kojeg je prema banci do tada imalo osam tvrtki: Galea, First Financial Holdings, Stan Projekt, Balkan Energy, Golden Estate, Mont Voyage, First Seafront Estate sve iz Podgorice, kao i tvrtka Konel Monte iz Herceg Novog. Osim Galee, Stan Projekta i Konel Montea, sve tvrtke iz sporazuma sa First Financial bankom nalaze se na istoj adresi: Ulcinjska 3.

Sedam zvjezdica

Novinari CIN-a povezali su da je bankarskim Sporazumom o izmirenju duga podmirio dugovanja svojih prijatelja i nekoliko vlastitih tvrtki. Umjesto gotovine, tvrtka je dugove banci otplatila, otrivaju novinari CIN-a, zemljištem u Reževićima, koje je procijenjeno na više od 16 milijuna eura te su objavili još jedan članak o malverzacijama upravo s tim zemljištem.

Navode da su suvlasnici tvrtke koja je provela tu transakciju Phua te tvrtka Golden Estate čiji je izvršni direktor upravo S., koji je u Crnoj Gori još i ovlašten zastupnik firme Mont Voyage, predsjednik Odbora direktora tvrtke Adriatic Properties, koja je zakupac Svetog Stefana, osnivač je tvrtke Balkan Energy, Montestar Media i tvrtke First Financial Holdings, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem na veliko, ali je poznatija kao osnivač tvrtke Media Nea, koja je vlasnik dnevnih novina Pobjeda i Dnevne novine. Ujedno je i suvlasnik spomenute banke kojoj je tom transakcijom otplaćeno dugovanje navedenih crnogorskih tvrtki.

O vezama S. i Phuae pisao je nedavno i portal malaysiakini.com, koji se referirao na dnevni list Libertas iz San Marina koji se bavio vezama Phuae s vladajućima u San Marinu, gdje je njegova tvrtka bila povezana s projektom gradnje hotela sa sedam zvjezdica. Projekt nikad nije zaživio iako su milijuni eura prebačeni iz švicarske banke na račun tvrtke.

Čudne poruke

Ostali partneri bili su, izvještava malaysiakini.com, ministar zdravlja Claudio Poeschi te Stefanos Balafoutis i P. S.. FBI je, također, otkrio da je imao brojne poslovne odnose s Phuaom, a i s njegovim sinom Darrenom Phuaom.

U jednoj od razmjenjenih poruka S. je, navodi taj portal, Darenu Phuau poručio: “Javi mi ako trebam aktivirati premijera ili ministra vanjskih poslova San Marina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:29