PROJEKT LEGENDLAND

Iranac već prodaje ulaznice za veliku atrakciju kraj Zagreba, država: ‘Tamo to ne smije biti!‘

Ako projekt nije moguće napraviti na ovom zemljištu, realizirat ću ga negdje drugdje, kaže iranski biznismen

Budući Legendland

 legendland.hr

Kako bi na vrijeme osigurali najbolje ulaznice, svi oni koji od 2027. žele uživati u najvećem hrvatskom zabavnom parku, takozvanom Legendlandu kojeg je pored Zaprešića najavio graditi Iranac Hesam Qaydi, već sada – dakle četiri godine prije otvaranja – mogu kupiti karte.

I to doživotne, po povlaštenim cijenama od 15 do 40 eura za mjesec, što bi im, ovisno o cijeni, trebalo garantirati pristup sadržajima kao što su različiti tematski parkovi, vrtuljci, restorani, vlakovi i slično.

Riječ je o projektu kojeg iranski investitor posljednjih dana aktivno reklamira u brojnim domaćim medijima – hvali se kako će park imati šest zona i 40 zabavnih vožnji, a park prve goste početi primati 2027. godine. Najavljuju se hoteli te tematski i vodeni parkovi inspirirani hrvatskom povijesti – neandertalcima u Krapini, motivima iz Bizantskog doba, hrvatskom renesansom i slično.

Problem?

Činjenica da je zemljište na kojem se najavljuje izgradnja parka u državnom vlasništvu te da je Ministarstvo prostornog uređenja i državne imovine, kojemu se obratila Qaydijeva tvrtka Happy Summer Sky d.o.o, Qaydija obavijestila kako je ono poljoprivredne namjere te da na njemu nije moguće izgraditi zabavni park.

"Gosp. Hesam Qaydi u ime Happy Summer Sky d.o.o. obratio se Ministarstvu i iskazao interes za nekretnine u vlasništvu RH, koje se nalaze u području okolice Grada Zaprešića, radi izgradnje zabavnog parka. U vezi zahtjeva tvrtke Happy Summer Sky d.o.o. koji je upućen ovom Ministarstvu, Ministarstvo se očitovalo podnositelju zahtjeva kako se predmetnim nekretninama za sada neće raspolagati u svrhu izgradnje zabavnog parka obzirom se iste koriste u poljoprivredne svrhe", stoji u odgovoru kojeg nam je poslalo Ministarstvo.

Slično su nam potvrdili i u uredu gradonačelnika Zaprešića Željka Turka kamo je Iranac stigao u rujnu ove godine kako bi zatražio pomoć u vezi realizacije projekta. No, Turk i suradnici su ga obavijestili kako mu osim načelne podrške za realizaciju investicije ne mogu puno pomoći jer je riječ o zemljištu koje nije u njihovim rukama.

"Ovim putem vas obavještavamo kako zemljište na kojem tvrtka Happy Summer Sky želi razvijati projekt nije vlasništvo grada Zaprešića te njime nismo u mogućnosti raspolagati. Također, ovim pismom izražavamo podršku razvoju ideje i planiranom projektu ako investitor za njega osigura zemljište", stoji u dopisu kojeg su sredinom rujna uputili inicijatoru Legendlanda.

Jutarnji list kontaktirao je i samog začetnika ideje Hesama Qaydija koji nam je potvrdio kako je doista od Ministarstva prostornog uređenja dobio informaciju da je riječ o poljoprivrednom zemljištu.

" No, ta informacija je stigla tek nakon našeg drugog sastanka, prvi puta kad smo razgovarali bilo je rečeno da je zemljište namijenjeno za rekreacijske svrhe, a onda je odjednom postalo poljoprivredno. No, bilo kako bilo, ja sam na stranicama Legendlanda transparentno naveo kako ću projekt, ako ga nije moguće napraviti na ovom zemljištu kod Zaprešića, realizirati negdje drugdje", kaže Qaydi te dodaje kako zbog problema sa zemljištem nije želio odustati od realizacije projekta nego se prilagodio.

" Rekao sam da ću ga javno objaviti, početi istraživati interes tržišta te ako se pokaže da je ono veliko, na taj način prikupiti dio novca za njegovu realizaciju. Ljudi su jako zainteresirani, inbox mi je zatrpan ponudama za investiranje u iznosima od pola do milijun eura, kao i ljudima koji se nude volonterski pridružiti projektu. Moju stranicu dnevno posjeti osam tisuća posjetitelja, no ponude prihvaćamo do 29. studenog nakon čega ćemo točno moći reći kako stojimo", kaže Qaydi.

Ako se pokaže da interes nije dovljno jak, Qaydi kaže da neće odustati od projekta niti ga izvoziti iz Hrvatske već da će ga promijeniti i staviti u financijske okvire koji se pokažu realnima.

Na internetskim stranicama projekta pod rubrikom FAQ uspjeli smo pronaći nekoliko izjava iz kojih je moguće zaključiti kako projekt i dalje "visi".

Naime, tamo se tvrdi da je za realizaciju odabrano zemljište kod Zaprešića koje je u državnom vlasništvu i da je tvrtka započela pregovore s gradonačelnikom Zaprešića.

Nekoliko redova ispod se pak navodi kako svi oni koji će uložiti u park i ulaznice, ako projekt bude otkazan, imaju pravo na povrat svog uplaćenog novca, a u slučaju kašnjenja realizacije imaju pak pravo na "kompenzaciju kroz popuste na trgovine i restorane".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 05:56