POZITIVNO ISKUSTVO

IRSKI ANALITIČAR ODUŠEVLJEN HRVATSKOM BOLNICOM 'Radi se jednostavno, ljubazno i nevjerojatno učinkovito'

Kolumnist je zadivljen razinom usluge, brzinom i pristojnošću svih radnika
Sibenik, 270114.Jutros je u Opcoj bolnici Sibenik sa radom zapoceo Objedinjeni hitni bolnicki prijem, koji se sastoji od internisticke i kirurske ambulante.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ekonomski komentator najprodavanijeg irskog dnevnika Irish Independent, David McWilliams, toliko se oduševio tretmanom u šibenskoj Općoj bolnici da je tome posvetio opširan tekst u kojem na sva usta hvali osoblje i pita se zašto je takva kvaliteta usluge dalek san njegovoj Irskoj koja, kako napominje, ima dvostruko veći BDP od Hrvatske.

McWilliams je, naime, proteklih dana bio na ljetovanju u Šibeniku kamo je stigao s obitelji te s 12-godišnjim sinom svoga dobrog prijatelja. Dječaku je već u zrakoplovu nateklo koljeno, a kako se oteklina nije smanjivala, odvezli su ga na šibensku Hitnu pomoć.

Velike gužve

Već se pripremio na cjelodnevni boravak u čekaonici, imajući na umu duga čekanja u Dublinu, a bogzna što je očekivao od usluge u bolnici. No, na njegovo veliko iznenađenje, dočekao ga je besprijekoran Odjel za hitnu službu, a pred liječnikom su bili deset minuta nakon ulaska u bolnicu, nakon što je sređena papirologija uz pomoć sestre koja je dobro govorila engleski.

Nakon što je utvrđeno da dječak treba operaciju i, za svaki slučaj, prethodni rentgen, sve preglede prije zahvata, među kojima i ultrazvuk te vađenje krvi, osoblje bolnice obavilo je za 40-ak minuta. Liječnici i drugo osoblje žalili su se pritom na loše plaće, a neki su mu pričali o mogućem odlasku na rad u Irsku zbog boljih financijskih uvjeta. Operacija je, piše McWilliams, počela točno u 16 sati, baš kao što je najavljeno, nakon što je liječnik dječaku staloženo objasnio što moraju napraviti da bi se oporavio. Osoblje je cijelo vrijeme veselo komentiralo Nogometno prvenstvo i pohvalilo poznatu irsku glazbenu legendu Shanea McGowana te tako ostavilo vrlo ljubazan dojam na irskog kolumnista.

Viša klasa

Ni u jednom trenutku osoblje nije zatražilo novac za uslugu, a iako nisu imali plave iskaznice EU, osoblje im je reklo da im je za pravdanje troškova dovoljna putovnica. Pristanak roditelja obavljen je bez teškoća pozivom i slanjem e-maila s formularima u Irsku. Dječak je ostao u bolnici pet dana, a mogli su ga posjetiti u bilo koje doba tijekom dana ili večeri, kaže McWilliams. “U šibenskoj bolnici radi se jednostavno, izravno, ljubazno i nevjerojatno učinkovito”, istaknuo je McWilliams, pitajući se zašto to ne može biti tako u Irskoj te nazivajući zdravstvenu uslugu koji je dobio u Hrvatskoj višom klasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:26