NOVI INCIDENT

IŠARAO TABLU S ĆIRILICOM U VUKOVARU PA PRIVEDEN 'Ploča je malo, a nas je puno, kao i sprejeva'

Kako se doznaje od vukovarske policije, policajci koji su stajali na ulazu zgrade odmah su ga doveli u policiju
Vukovar, 030913.Tristotinjak prosvjednika mirno je proslo u koloni Vukovarom na kratko se zaustavljajuci ispred zgrada na koje su postavljeni dvojezicni natpisi.Zgrade cuva interventna policija pod punom opremom.Izgreda za vrijeme mimohoda nije bilo.Na fotografiji: interventna policija cuvaa zgradu Drzavnog inspektoraka na kojoj je postavljena ploca s dvojezicnim natpisom.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Svega nekoliko dana nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio kako privremeno obustavljaju antićirilične prosvjede u Vukovaru, dogodio se novi incident.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara Zdravko Komšić u ponedjeljak prije podne bijelim je sprejem pošarao ćirilični natpis na dvojezičnoj ploči postavljenoj na zgradu Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Komšić je izjavio kako je to učinio jer se ne slaže s uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru.

- To je jedini razlog. Policija i Milanović moraju shvatiti da ploče ne mogu čuvati 24 sata dnevno. Ploča je malo, a nas je puno, kao i sprejeva. Te ploče moraju otići iz Vukovara i tako će i biti - rekao je Komšić, kojeg smo upitali je li njegova akcija i svojevrstan otpor prema Stožeru koji je privremeno obustavio akcije, a s obzirom na činjenicu da se on s čelnicima Stožera razišao uoči lokalnih izbora i izašao iz tog tijela, nakon što su oni odlučili na tim izborima podržati koaliciju HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

- Mene to ne zanima. Ljudi moraju shvatiti da nitko od nas ovdje nije Stožer, a svi smo Stožer. Ovo je samo izraz bunta protiv ćirilice - rekao je Komšić, čiji je potez komentirao i član Stožera Vlado Iljkić.

- Izražavam žaljenje što je gospodin Komšić postupio suprotno preporukama Stožera da se ploče ne diraju, no to je njegovo pravo i mi ga ne osporavamo, ali time nam nije nimalo pomogao. Ne sporim da on ima unutarnju potrebu da to učini, ali tim potezom može poslati krivu poruku drugima. Bilo kako bilo, Stožer će i gospodinu Komšiću pružiti pravnu pomoć - rekao je Iljkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:25