AFERA HYPO SL

Isti logo za 11 tvrtki nije mu bio sumnjiv

Stotine fiktivnih ugovora koje su sklopili posrednici u Hrvatskoj Franz. F. sam je potpisao

ZAGREB, GRAZ - Prije nego što su dvojica bivših menadžera Hypo Steiermark Leasinga na Zemaljskom sudu u Grazu počeli iznositi svoje obrane za optužbe da su na brojnim ugovorima u Leasingu u Hrvatskoj i BiH oštetili svoju leasing kuću za više od 40 milijuna eura, sudac Helmut Wlasak upozorio ih je da ponovno razmisle o priznanju jer bi se to itekako odrazilo pri izricanju moguće kazne”.

- Nismo krivi - izjavili su.

Sudac osudio i Skendera

Sudac Wlasak, koji je prije više godina osudio bivšeg SZUP-ovca Ivana Skendera zbog trgovine drogom, potom se obratio drugooptuženom Franzu F., na kojega se odnosi manji dio štete, oko 3 milijuna.

- Promislite. Ipak bi svatko sebi trebao biti najvažniji - rekao mu je sudac, ali je od Franza F. opet dobio odgovor: “Nisam kriv”.

- Priznanje bi bilo svrsishodno. Govorimo ovdje o nekoliko godina zatvora - nastavio je sudac Wlasak, dajući mu do znanja koliko bi mu smanjio moguću kaznu ako sve prizna.

No, bivši prokurist leasing kuće, koja spada pod štajersku Landeshypothekenbank, ostao je dosljedan. Ispričao je kako je radeći u Hypo Steiermarku bio zatrpan poslom. No, već 2003. vidio je podužu listu “neplatiša” iz Hrvatske i BiH.

- Što ste tada mislili - upitao ga je sudac.

- Rečeno mi je da je to prihvatljivo - odgovorio je Franz F. i dodao da su se svi ugovori potpisivali u Grazu.

- Kako su se kontrolirale platne liste i dokumentacija o zaposlenju korisnika - nastavio je sudac Wlasak.

Glava na panju

- Kada sam imao potvrdu s pečatom tvrtke, morao sam se pouzdati da je sve u redu - odgovorio je Franz F.

- Vjerujete li svemu što na tome piše? Ipak radite s novcem drugih ljudi. Tko je kontrolirao predmet leasinga? I kako - rešetao ga je sudac.

- Ja osobno, ali samo formalno, ne i sadržajno - odgovorio je optuženi.

Kako je sve te ugovore potpisao optuženi, sudac ga je upitao tko je odgovoran.

- Ja ako potpišem ugovor - odgovorio je Franz F.

- Pa ako se sve provjere provode u Hrvatskoj, znači li to da ste svojim potpisom samo stavili vlastitu glavu na pladanj - zanimalo je suca.

Budući da je tijekom istrage utvrđeno da su isporučitelji predmeta leasinga (strojeva, automobila) djelomice bile fiktivne tvrtke, osnovane samo da bi se preko njih izvukao novac iz leasing kuće, sudac Wlasak pitao je otuženog je li mu možda nešto bilo sumnjivo.

- Čak 11 tvrtki imalo je isti logo, pojavljuju se iste gramatičke pogreške, isti razmaci u redovima u dokumentaciji. To vam nije upalo u oči - pitao je sudac, na što je optuženi uzvratio šutnjom.

Franz F. ispričao je kako su korisnici leasinga u Hrvatskoj često davali gotovinu posrednicima, od kojih je on onda preuzimao novac i nosio u Austriju.

Sa 30.000 eura preko granice

- Novac ste privatno vozili preko granice - nije mogao vjerovati sudac Wlasak.

- Da, u autu. Ugostitelji, na primjer, često nisu ni imali bankovne račune. Tako sam tjedno katkad preuzimao između 10.000 i 30.000 eura - izjavio je bivši prokurist, istaknuvši da je 2004. godine upozorio nadređene na velike gubitke i sumnjive poslove na kojima su neki posrednici zaradili i do deset milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:18