NEIZVJESNA ZIMA

Ističe ugovor s Rusima. Hoćemo li imati plina?

Hrvatski građani i tvrtke ne znaju hoće li od prosinca i najveće hladnoće imati dovoljno plina za grijanje, odnosno prozvodnju
 CROPIX

ZAGREB - Samo dva mjeseca prije isteka dugoročnog ugovora s Gazpromom o kupnji plina za Hrvatsku novi ugovor još nije na vidiku. To uopće ne ovisi o pregovaračkim sposobnostima hrvatske Vlade, premijerke i njezinih ministara, nego o Ini.

Naime, s Gazpromom o novom ugovoru za opskrbu Hrvatske plinom trebale bi pregovarati Ina i još uvijek njezina tvrtka Prirodni plin koju je, prema još skrivenom ugovoru o plinskom biznisu hrvatske Vlade i MOL-a, država trebala preuzeti 1. srpnja 2009. kako Ina više ne bi gubila na plinu zbog navodno preniske cijene za kućanstva, no preuzimanje je odgođeno do 1. prosinca.

Energetski gigant

“Ugovor o plinskom biznisu nije konzumiran, a hoćemo li ga potpisati 1. prosinca, još ćemo vidjeti”, bio je jasan ministar Ivan Šuker pred saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji Ine.

Kako se sada čini, neće ga ni potpisati, a novi vlasnik Prirodnog plina mogla bi postati tvrtka E.ON Hungaria, dio goleme energetske kompanije E.ON, koja zapošljava više od 88 tisuća ljudi u tridesetak zemalja i ima godišnji prihod od 82 milijarde eura, gotovo kao dva hrvatska BDP-a.

Mađarska kompanija E.ON željela bi postati glavni opskrbljivač Hrvatske plinom. Ima u tome jasnu računicu: kao jedan od najvećih europskih opskrbljivača plinom ima od 2 do 2,5 milijardi kubika plina viška, koji je kupio na dugoročne ugovore od Gazproma, ali ga zbog krize i pada potrošnje nema kome prodati.

Preskakanje Rusa

Taj plin, za koji nema krajnjeg kupca, E.ON svejedno mora platiti Rusima, doduše uz diskont, a istodobno ga ne smije dalje prodavati mimo važećeg ugovora jer Rusi to ne dopuštaju. E.ON-ova cijena bi bila nešto niža nego Gazpromova.

Takav deal je i u interesu Inina vodstva, točnije, MOL-ova koji ima presudnu ulogu u Ininu poslovanju, jer bi time u igru uveli strateškog partnera iz Mađarske. E.ON Hungaria, tamo drži 90 posto veleprodaje plina i sav plin kupuje od MOL-a. Ostvare li se ti planovi, Mađari će preko MOL-a potpuno ovladati hrvatskim energetskim sektorom. Iz mađarskoga su E.ON-a na upit jesu li u pregovorima za kupnju Prirodnog plina odgovorili da nisu zainteresirani za nove investicije u Hrvatsku, pa ne vode pregovore o preuzimanju neke hrvatske tvrtke. Neslužbeno, njihova j ponuda ipak negdje ispod stola.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač u petak nam je rekao da za opskrbu Hrvatske plinom moramo pitati Inu i Prirodni plin, a spominjanje E.ON-a kao potencijalnog vlasnika Prirodnog plina nije demantirao.

Iz Vlade u posljednje vrijeme stižu službene informacije da će tvrtku Prirodni plin ponuditi na javnom natječaju.

Vremenski tjesnac

No, time se vraćamo na početak: ugovor s Rusima istječe u prosincu, a još se ne zna tko bi s njima trebao pregovarati da nam osigura novi ugovor i redovitu opskrbu. Ina nije zainteresirana ako je Prirodni plin na prodaju, Vlada se ograđuje, a mi se možemo uzdati samo u blagu zimu i višak plina zbog recesije, koji bismo opet mogli interventno uvesti. Samo, kod takvog se uvoza ne može puno pregovarati o cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:45