SKANDAL

ISTINA O AFERI S MESOM: DRŽAVA SAD PRIZNAJE SVE ONO ŠTO JE JUTARNJI OTKRIO PRIJE 6 GODINA! Upozoravali smo na sve, a istragu nije htio pokrenuti nitko

Upozoravali smo na to da na tržištu ima uvoznika koji prepakiravaju staro meso, no nitko tada nije htio poduzeti istragu

Bile su potrebne četiri Vlade da država konačno prizna ono na što je Jutarnji list upozoravao još prije šest godina, u seriji tekstova objavljenih tijekom 2010. godine, u kojima smo dokazali da se u Hrvatsku uvozi meso loše kvalitete, staro i do deset godina, da se nerijetko dvaput zamrzava, prepakirava i mijenjaju mu se rokovi trajanja.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otkrio je tako jučer kako će biti “uništene tone mesa koje nije zdravstveno ispravno”, kao i da je “riječ o mesu koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine”.

“To je antipropaganda”

To je upravo ono na što smo upozoravali u rujnu 2010. Otkrili smo da staro i loše meso dolazi na tržište. Jedna je metoda bila da se meso, koje nije prošlo analizu, pošalje na novu analizu u drugi laboratorij, na što proizvođač ili uvoznik imaju pravo, a ta, pak, analiza pokaže da je meso izvrsno. Tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je da smrznuto meso nema rok trajanja. Pisali smo i da je to u nesuglasju s, primjerice, američkim zakonima po kojima se na meso starije od godinu dana stavlja oznaka - loše kvalitete. Nakon prvih pet tekstova oglasilo se ministarstvo, priopćivši da je “meso koje ulazi u našu zemlju visoke kvalitete” te da je “na djelu antipropaganda o sigurnosti mesa”. Veterinarski inspektor proveo nas je tada jednom tržnicom i u mesnicama otkrio desetke nepravilnosti - od nepridržavanja higijenskih standarda do prodaje crknute govedine. Otkrio nam je i da se na jednostavan način brišu otisnuti rokovi trajanja na pakiranjima mesnih prerađevina - običnim acetonom.

Upozorili smo na problem uvoznika koji kupuju jeftino, staro meso, pred istekom roka trajanja. Otkrili smo i apsurd prema kojem ovlašteni laboratorij, prema zakonu, javnosti ne smije otkriti identitet trgovca koji namjerno ili nenamjerno vara građane. Tu smo upozorili i na problem zakona koji propisuje da prije stavljanja mesa u prodaju proizvođač sam mora poslati uzorak na analizu i to u pravilu rade tako da šalju ono što im odgovara. Isticali smo i nelogičnost zakona koji brani da se nazivi tvrtki koje proizvode ili prodaju zdravstveno neispravnu, nezakonito etiketiranu ili nekvalitetnu hranu objavljuju u javnosti. Ministar Tolušić sada je rekao da će prekinuti s tom praksom.

Zagreb, 221116. 
Presnimka jutarnjeg lista br. 4371 iz 05.09.2010.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Od svega što smo tada otkrili, najšokantnija je bila spoznaja da nitko ne namjerava ništa poduzeti. Vlada je tako na svojoj sjednici, mimo dnevnog reda, debatirala o pisanju Jutarnjeg kao “štetnom”, a tadašnji potpredsjednik Vlade Jadranke Kosor, Slobodan Uzelac, zatražio je da “službe istraže tko i za čije interese u javnost pušta dezinformacije o zdravstvenoj ispravnosti mesa”. Predstavnici mesne industrije u Hrvatskoj gospodarskoj komori na tiskovnoj konferenciji su utvrdili da je naše pisanje lažno i da je riječ o milijunskim štetama te da je novinarima “zabranjeno postavljati pitanja”.

Optužni prijedlozi

Danas, šest godina kasnije, na pitanja će ipak morati odgovarati. Samo što to ovaj put neće biti novinarska, nego inspektorska pitanja, a pripremaju se - prema riječima ministra Tolušića - i optužni prijedlozi protiv onih koji ugrožavaju zdravlje građana. Podatak da je u svih deset kontroliranih distributivnih centara inspekcija pronašla ozbiljne nepravilnosti šok je za javnost. No, ne bi trebao biti, jer smo o svemu tome detaljno pisali prije šest godina. Vlada Jadranke Kosor naposljetku je, suočena s argumentima, najavila “inspekcijski tsunami”, no bio je to tek povjetarac koji je zahvatio manji dio industrije. Vidjet ćemo hoće li Tolušić poslati malo jači vjetar da konačno provjetri zrak od ustajalog, starog mesa u domaćim skladištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:50