NAPETO U SPLITU

ISTRAŽITELJI U BALDASAROVU UREDU Upali u Banovinu i češljaju dokumentaciju

 Čizmić/CROPIX

Istražitelji su jučer u poslijepodnevnim satima, kako neslužbeno doznajemo, ušli u Banovinu kako bi pročešljali dokumentaciju pristiglu na natječaj za pravo plodouživanja na Turističkoj palači, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog prozivki o pogodovanju izabranoj tvrtki “Valleus”, gradonačelnik Ivo Baldasar u utorak je najavio kako će sam pozvati Državno odvjetništvo i policiju u zgradu gradske uprave, a je li istraga uslijedila nakon njegova poziva, u DORH-u nam nisu mogli potvrditi.

– Državno odvjetništvo ne potvrđuje primanje kaznenih prijava, kao ni provođenje izvida – kratko je odgovorila Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva.

Nalaz državnih tijela, ako stigne do 30. rujna, vjerojatno će pomoći u odluci i gradskim vijećnicima, koji bi o izboru Povjerenstva za provedbu javnog natječaja za Turističku palaču trebali raspravljati na idućoj sjednici. Cijela stvar mogla bi, kako doznajemo, biti vraćena na početak, što ne uključuje samo obaranje natječaja, nego i odustajanje od koncepta plodouživanja, o kojem se posljednjih mjeseci polemizira u javnosti.

– To je svakako moguće ako članovi Gradskog vijeća ne prihvate prijedlog Povjerenstva, a gradonačelnik bude ustrajao na svome. Nadam se samo konstruktivnoj raspravi jer u protivnom ćemo dobiti status quo situaciju od koje nitko neće imati koristi – kaže Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, kojega smo pitali je li točno da ni on sam nije bio za to da se na objektu na Obali Lazareta primijeni model plodouživanja, na što nam je odgovorio:

– Istina je da sam kao pravnik bio skloniji jednostavnom davanju u zakup poslovnih prostora u Turističkoj palači, no oba su modela legitimna, a ja, s druge strane, ne mogu utjecati na odluke gradonačelnika o tome koji će pravni institut biti izabran.

Poduzetnik Juroslav Buljubašić smatra kako bi bila šteta da se odustane od modela javno-privatnog partnerstva zbog netransparentne provedbe natječaja. I sam je, kaže, s tvrtkom “Ordesa”, koja upravlja njegovim hotelom “Marmont”, imao namjeru poslati ponudu na spomenuto nadmetanje, no u posljednjem je trenutku odustao.

– Pripremili smo sve – i program i natječajnu dokumentaciju, no iz Poglavarstva smo dobili signal da je sve izlobirano, da se ne moramo natjecati... Sumnjivo mi je odmah bilo to što na otvaranju ponuda nisu mogli prisustvovati mediji... Problem je što se ovakvim postupanjem baca ljaga i na poduzetnike, a jedino uz njihovu pomoć Grad može iznijeti ovakav projekt – smatra Buljubašić.

U natječaju za Turističku palaču ipak je indirektno sudjelovao budući da je Banka splitsko-dalmatinska, čiji je Buljubašić suvlasnik, dala bankovno jamstvo Goranu Kaćuniću, odnosno “F-Toursu”.

– To je istina. Bili smo ga spremni pratiti s obzirom na to da je riječ o poduzetniku koji stabilno posluje i zapošljava 150 ljudi. Da je Grad prihvatio njegovu ponudu, zaradio bi šest milijuna eura više nego što je bilo predviđeno s obzirom na to da je Kaćunić ponudio triput veću naknadu za plodouživanje od one koja je bila navedena u javnom natječaju. Tih šest milijuna eura dobiti Grad je onda mogao uložiti u škole i vrtiće. To bi trebao biti cilj javno-privatnog partnerstva, što, prema svemu sudeći, nije jasno onima koji se protive spomenutome modelu – kaže poznati poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 04:16